Annons:
Etiketttävlingar
Läst 9822 ggr
Akerberg
3/4/09, 9:59 PM

Ny artikelserie

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Artikelserie om tävling för vuxna på ponny. Vi börjar med westernridning

WESTERNRIDNING - för alla på riktigt

Jag har nog provat på det mesta inom ridsport och har en öppen syn för alla inriktningar. Jag är connemaraägare och har alltid kännt mig välkommen överallt men kanske aldrig så hemma som just i westernridningen.

Western Riders Association of Sweden (www.WRAS.se). Det är föreningen för oss som rider och vill tävla western på en icke amerikansk hästras. WRAS' tävlingar är öppna för alla raser och dom håller även sitt eget SM.

Tävlingsnivåer.

E, D, C, B och A.

E-tävling motsvarar klubbnivå/clear round och är en träningstävling. Du behöver inte vara medlem i någon westernklubb, inte ha några licenser och du behöver ej heller ha westernutrustning på hästen. Detta är prova-på-tävling för alla. Mönstrena är enkla och bedömningen mycket snäll.

D-tävling motsvarar lokalnivå. Fr o m. D-nivå och uppåt måste du vara medlem i WRAS-ansluten westernklubb och både ryttare och häst måste ha licens. Endast på D-tävling kan man lösa engångslicens för häst och ryttare som gäller för dagen.

C-tävling motsvarar regional nivå och oftast går klubbars KM på denna nivån.

B-tävling motsvarar nationell och på denna nivån hålls Svenska Mästerskapen.

A-tävling motsvarar internationell nivå.

Ju högre nivå, ju svårare mönster och hårdare bedömning.

Det finns inga åldersgränser i westernridning som det gör i engelska tävlingsgrenar. Däremot förekommer det ungdomsklasser (youth) som är för ryttare upp till 18 år. Vanliga klasser kallas "open" och är öppna för alla.

Det finns runt 20 grenar som det tävlas aktivt i, i Sverige, men ytterligare minst lika många varianter av dessa.

Tävlingarna (i Sverige enligt WRAS) är inräknade som;

Boskapsgrenar (5)

Ranchhästgrenar (2)

Ridgrenar (6)

Tidsgrenar (5)

Uppvisningsgrenar (2)

Jag nöjer mig med att berätta om de vanligaste ridgrenarna och sedan länka till information om där ni kan hitta mer specifik info om varje tälingsgenre och klasser.

TRAIL

Trail bygger på de olika typer av hinder man kan träffa på vid ridning ute i naturen, ex grindar, broar och stockar. Hästens förmåga att ta sig över och igenom hinder bedömas, med tonvikten på uppträdande, svar på ryttarens hjälper och samarbetsvilja.

Bedömning:

Hästen skall passera hindren i kontrollerad form och hastighet. Den skall dessutom titta på det hinder den passerar, se var den sätter ned hovarna och utföra samtliga momenten med lätthet och grace. I Trail betyder hästens förtroende för ryttaren mycket.

WESTERN PLEASURE

I Western Pleasure rider alla deltagare inne på banan samtidigt. Man rider längs fyrkantsspåret i de olika gångarterna. Domaren bedömer hästens form, mjukhet och gångart.

Bedömning:

C:a 80% av bedömningen ligger på hästen i denna diciplin, resterande på ryttarens sits, hållning och förmåga att kommunicera med sin häst.

WESTERN HORSEMANSHIP ( ganska lik engelsk ridklass? )

I Western Horsemanship skall ryttarna rida ett av domaren ritat mönster där olika moment ingår, exempelvis galoppfattningar, förvänd galopp, ryggningar, roll backs och gångartsbyten.

Ryttarna rider först mönstret en och en och rider därefter ut på fyrkantsspåret för sk 'railwork' på samma sätt som i Western Pleasure.

Bedömning:

Domaren lägger här, i motsats till i Western Pleasure, 80% av bedömningen på ryttaren och dennes sits och hållning. Utförandet av mönstret, exakthet i momenten, ryttarens sits, hållning och hjälper är det som i huvudsak bedöms. Railworken är endast till för att särskilja likaplacerade ekipage.

WESTERN RIDNING

Western Riding är en gren där kvaliteten på hästens gångarter, galoppombyten, lydnad, uppförande och temprament bedöms. Premieras skall och betoning läggas på mjukhet, taktmässighet och hästens förmåga att byta galopp, exakt och lätt, rena byten, mitt emellan två markeringar.

REINING

Deltagarna skall rida ett angivet mönster, och kunna ha full kontroll över hästens alla rörelser. Hästen skall villigt låta sig ridas, med mycket litet eller inget synbart motstånd och skall helt kontrolleras av ryttaren.

Här ingår moment som spinn, stop och rollbacks. Dessa har sitt ursprung från när man arbetade med kor på en ranch.

Spinnen (som en snabb travpiruett, hästen ska vända runt sitt inre bakben) var till för att skingra en hjord. Man red in mitt i och började spinna hästen runt så kossorna sprang åt alla håll.

Stop och rollback för att jaga kapp en ko eller kalv och kunna stoppa och vända snabbt efter den när den bytte håll.

Cirklarna du rider i ett reningmönster kommer från att samla ihop en hjord.

--

I många klasser förekommer galoppombyten men jag vill poängtera att dom oftast kommer med i mönster från C-nivå och uppåt. Enkla byten med några travsteg mellan är tillåtet även om du får mer poäng för ett rent byte.

I mönsterklasser som W. Horsemanship och W. Riding förekommer koner och ibland en eller flera bommar inne på banan som en del av mönstret.

Beroende på vilken nivå du tävlar på så är det olika regler på utrustning, framförallt huvudlag, bett och tyglar. T ex. från B-nivå och högre så måste hästar 6 år och äldre, ridas på stångbett och en hand. Allt detta finns att läsa om i WRAS regelbok som är väl införskaffad även om man inte börjat tävla än.

På WRAS hemsida (www.WRAS.se) kan du hitta mer utförlig information om westernridningens tävlingsgrenar.

Där kan du även söka upp vilken wras-ansluten westernklubb som ligger närmast dig och ta en titt på den klubbens hemsida för aktiviteter.

2 maj 2009 är det Westernridningens Dag i Sverige och alla klubbar lär anordna aktiviteter i westernanda för allmänheten!

wes5.jpg

Skrivet av Eva-Mia Eriksson, AlphLauren

Annons:
[AlphLauren]
3/4/09, 11:21 PM
#1

Hehe blev ju bra det där, dock såg jag nu.. när jag läste TR efter att ha läst ett inlägg på ett annat forum…

Är du med i en klubb ansluten till SvRF får du inte tävla tävlingar arrangerade av klubb som icke är ansluten till SvRF

Jag har skickat mail till SvRF och även till WRAS och jag förväntar mig svar i morgon annars ringer jag SvRF.

Detta gäller inte bara om man vill tävla western och tex. hoppning på samma häst/ponny utan jag har fått respons från folk som sysslar med Ridtravare och ponnytrav som vill tävla sina egna föreningars tävlingar men även tävla tävlingar arrangerade av klubbar under SvRF.

Förra året tävlade jag wras-tävling och även dressyren på connemarariks. Nu vet jag inte om den klassen jag red går under SvRF men tanken i år var att starta några lokala dressyrer. Men även tävla några westerntävlingar också…..

Jag hoppas jag har svar på detta i morgon, jag blir väldigt arg när jag får reda på sådant här, föreningar som försöker ha monopol på saker och ting som borde vara till för alla…

kicki13
3/5/09, 12:17 AM
#2

Med WRAS kommer du inte ha något problem med, för dom får du tävla både engelskt o western.

Tävlar själv med mina connemaror, i western och det är super kul.

Hälsningar

Kicki

AnnaB
3/5/09, 9:52 AM
#3

Trevlig artikel.

Westrn har jag inte prövat än, men märker att det är fler och fler vuxna som faktiskt rider ponny……jag kände mig faktiskt ganska ensamen när jag för 9 år sedan sålde halvbloden o köpte ponny istället…

[AlphLauren]
3/5/09, 10:39 AM
#4

#3 min första häst, ett engelskt fullblod, blev utdömd. Efter det köpte jag connemara, det var 2001. Fick höra små pikar om att jag "bytt ner mig" vilket jag inte kunde förstå.

Fullblodet red jag sammanlagt en månad på 1,5 år. Resten var han sjuk eller skadad.

Connemaran jag har, har varit ridbar mer eller mindre sedan jag köpte honom Cool

[AlphLauren]
3/5/09, 1:32 PM
#5

Har nu fått svar från SvRF och kan andas ut Cool

"Hej! Det är ok att tävla både Westerntävlingar och hopp o dressyr. Det är när icke anslutna föreningar har konkurrerade verksamhet som regeln gäller. Mvh Lena Svensson SvRF"

Ponnytrav och körning är ju inte samma gren och ej heller western som  de grenar som ligger under SvRF.

Däremot om du tex har en ridtravare som du vill tävla hoppning/dressyr anordnat av Ridtravarföreningen blir du 'drabbad', då de är grenar som ligger under SvRF och Ridtravarförbundet ej är med i SvRF….

ambo
3/5/09, 4:54 PM
#6

Ser kul ut! har aldrig provat ska erkännas

Annons:
[baffinbay]
3/5/09, 5:22 PM
#7

#5 Men man måste ju inte upplysa SvRF om att man startat i konkurrenternas tävlingar? Skumt att utesluta från tävlande för en sådan sak, känns inte riktigt demokratiskt…

Men men jag har inga sådana problem, finns ingen konkurrerande verksamhet här i trakten;P

Upp till toppen
Annons: