Annons:
Etikettutställning
Läst 12612 ggr
Akerberg
1/8/08, 1:33 PM

Att visa hästen på utställning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En utställning är en slags skönhetstävling, den häst som är vackrast, har finast gångarter och visar upp sig bäst får högst poäng.

Utställningar har klasser för alla åldrar, allt från föl till hästar som är över 20 år. Ston, hingstar och valackar kan vara med. Olika rasföreningar har olika poängsystem, men den allra vanligaste för hästar över två år är 50-poängskalan. Då sätter domarna 0-10 poäng för varje bedömningsgrupp.

Bedömningsgrupper
1. Typ (det ska synas vilken ras hästen tillhör samt vilket kön den är)
2. Huvud, hals och bål
3. Benen (hur korrekta de är)
4. Rörelser i skritt
5. Rörelser i trav

Maxpoängen är 50, för att få en guldplakett som är den finaste belöningen måste hästen få minst 40 poäng. Silverplakett får hästar med poäng mellan 35-39 och brons går till de med 30-34 poäng.

De som vunnit sin klass tävlar vidare om andra utmärkelser, till exempel bästa föl (fölchampion), bästa unghäst (unghästchampion), bästa sto, bästa hingst och till sist bäst in show, vanligen förkortad BIS. Dessutom finns det Reserv BIS, dvs den som placeras närmst bakom själva vinnaren.

**Förberedelser
**Man bör börja förbereda sig för utställningen några veckor i förväg för att hinna få fram resultatet man vill ha.

Är hästen för tjock så får man banta den, och är den för tunn försöka få upp den i högre hull (connemaran visas hellre i lite överhull än tvärt om)

Överlinjen kan snyggas till genom motion, ut och klättra, antingen uppsuttet eller avsuttet, vilket är ett utmärkt sätt att träna även visaren så att denne orkar visa upp hästen på ett fördelaktigt sätt.

Hovarna bör verkas eller skos några veckor i förväg så att inte hästen blir ömfotad eller får skoskav av sina nypåslagna skor och inte kan visa upp sig på bästa sätt.

Man och svans ska naturligtvis vara rena, har man en skimmel där svansen blivit missfärgad kan man behöva tvätta flera gånger under några dagar för att få den vit.

En connemara får i princip ha vilken frissyr som helst, men den ska vara utsläppt. Snyggast är det om all man ligger på en sida av halsen. Är den bångstyrig kan man både få vattenkamma och fläta några dagar innen, och på själva utställningsdagen ev. ta hjälp av lite hårgelé.

Tvätta hästen några dagar i förväg, och rykta väl varje dag

**Utrustning
**Föl visas i grimma, ettåriga hingstar och äldre visas i träns. Ettårsston får visas i grimma, övriga ska ha träns.  Ska man ha nosgrimma bör den vara av engelsk modell, annars går det bra att visa utan.  Ha ett så "rent" träns som möjligt, det är hästen som ska synas, inte utrustningen! Naturligtvis ska alla prylar vara hela och rena.

**Hur visar man hästen?
**Håll högerhanden någon decimeter under hästens haka, vänsterhanden håller änden på tyglarna.

Se till att hästen skrittar livligt från början, domaren kanske tittar just då och man vill ha ett så bra första intryck som möjligt. Första intrycket går aldrig att ändra!

När man ropas upp leder man fram hästen till domaren och ställer upp den med den manfria sidan mot domaren och ser till så att hästen står öppet, dvs det bortre bakbenet ska stå något framför det närmsta, båda frambenen bör synas och det bortre ska stå lite bakom det främre.  Föraren ställer sig framför hästen med en tygel i varje hand. Domaren tittar på hästen från alla håll, se till att inte stå i vägen när de tittar framifrån, och ställ om hästen om de tittar från andra sidan.  När de säger till så skrittar du hästen på en rak linje bort från domaren. Vid kommandot "vänd och trava" vänder man hästen från sig (åt höger), skrittar några steg och travar tillbaka. Nu hålls även tygeländan i höger hand. Tala om för hästen att den ska trava (något man bör ha övat in hemma). Trava på en rak linje tillbaka. Vill domaren se hästen mera talar denne om det för dig.

När alla visat upp sin häst får alla deltagare komma in i ringen och "gå på ring", dvs alla går på ett led i nummerordning., även nu ska hästen visas från sin allra bästa sida för det är nu domaren gör sin slutliga bedömning. Nu börjar domaren flytta om hästarna, ettan går först, sen tvåan osv.

Domarna tittar på hästen från den öppna sidan

Domarna tittar på hästen från den öppna sidan

Här visas den öppna sidan

Hästen visas i trav

Källa: Min Häst 18/99

Foto: Lina Åkerberg  

Av: Akerberg

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Akerberg'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Akerberg', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-01-08
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Maria-Kavat
1/8/08, 2:34 PM
#3

Bra ihopknåpat och framförallt lättläst så man förstår! Glad

RC71
1/8/08, 5:48 PM
#4

Trevligt! Kan tillägga att nosgrimma utan nedre rem bör man ha för att inte anses "fattig" av våra utländska gästdomare Glad

Linea
1/8/08, 5:53 PM
#5

Mycket bra artikel! Högsta betyg från mig!Glad

Akerberg
1/8/08, 5:54 PM
#6

#4 Japp, engelsk nosgrimma, med snokrem blir det ju aachengrimma =) (Om man ska vara petig)

Annons:
RC71
1/8/08, 5:56 PM
#7

#6 Jo, men jag menade att nosgrimman bör alltid vara på.Flört

Akerberg
1/8/08, 6:01 PM
#8

Jaha, läste det som att man inte ska ha snokremmen om man har engelsk nosgrimma! Nu är jag med!

RC71
1/8/08, 6:04 PM
#9

#8 Ja,precis Glad

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
AKWIK
1/8/08, 8:38 PM
#12

Kanske ska tilläggas att BEC inte får ställas ut. Tyvärr, tycker jag. Det är ju ändå inget som på ngt sätt kan "utrotas" så länge vi vill ha möjlighet att få fram gulbruna hästar.

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
RC71
1/8/08, 8:47 PM
#14

#12 stämmer inte alls! BEC är välkomna på alla utställningar förutom Riksutställningen.

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
AKWIK
1/8/08, 9:06 PM
#17

#14 Ja men så bra! Det beror alltså på den utländska domaren då?

RC71
1/8/08, 9:15 PM
#18

#17 Har nog inte så mkt med det att göra, men Riksen är ju en avelsutställning i första hand och deltagande hästar bör uppfylla gällande rasstandard som den ser ut i nuläge. Men dom är varmt välkomna i dom uppsuttna klasserna Glad

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Bullemor
1/9/08, 7:05 PM
#27

Några fler visningstips? någon?Oskyldig

Annons:
Tittut
1/9/08, 7:20 PM
#28

# 27 Kanske kan lägga till att det är viktigt med visarens klädsel och utstyrsel också.

Hel och ren, gärna diskret klädd för att inte ta fokus från hästen, eftersom det är den som skall bedömas. Jag har lämnat stadiet med vita byxor sedan länge. De var aldrig vita med än i 10 minuter.

Ha bra skor som är lätta att springa med. En bra sportbh är att rekommendera för den som behöver. Flört

Jag tycker att man skall visa häst med piska i handen. Bra som framåtdrivande hjälp om det skulle behövas. Bättre ett lätt pet i sidan som ger resultat, än att smacka och dra i en ovillig häst, vilket man faktiskt ser ibland. Har du behov av en piskförare är det många gånger jättebra, men det krävs att hästen är van vid det, så de inte reagerar negativt på att någon går bakom.

Jag tror också att det är hjälmtvång på SCS evenemang, rätta mig om jag har fel.

Liselotte Erixon, medarbetare på gotlandsruss ifokus
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ  ~~

AKWIK
1/9/08, 8:00 PM
#29

När poängskalan 1-10 infördes, var inte tanken då att 5 är medelbetyg, typ som 3 var för oss som hade skolbetyg mellan 1 och 5? Då borde medel-Brunte ligga på 25 poäng för OK. Allt över det är bättre än snittet. Kanske måste man göra om hela skalan, och ev byta ut siffror mot bokstäver eller annat för att det inte ska kunna jämföras fel bakåt? Om ni fattar hur jag nu vilt spånar…Glad.

På Irland klarar de sig ju utan poäng! Kanske kan vi också göra det? Det kanske också ökar uppslutningen till utställningarna Fundersam Eller kanske minskar? Jag vet inte…. Tänker högt…Generad

Spader-EliN
1/9/08, 8:03 PM
#30

#29 i dressyr är 5 lite tveksamt godkänt och 6 helt godkänt

de kanske har tänkt det som 6*5=30 iof.. det är skitlågt :P *svamlar*

MrsM
1/9/08, 8:17 PM
#31

#28 Är inte lika övertygad om piskens nödvändighet, möjligen en väldigt kort "taktpinne" att peta med vid behov. En tränad häst (Oh jaa, det är mina ALLTIDOskyldig) går fram ändå när man går rätt placerad vid hästens framben och lärt hästen att gå fram för rösten. Tycker många ggr att hästar visar sig sämre med pisk (oftast används modell dressyrspö) och mest tvärar ut på två spår med bakdelen. Har sett många  exempel på flaxiga personer som faktiskt omedvetet petar till sin häst i vart o vartannat travsteg med änden på sin långa pisk, med galoppinslag som ett brev på posten. För att inte tala om dom ggr man som domare med nöd o näppe fredat sig mot dessa svårkontrollerbara "fiskespön" som befinner sig i luftrummet kring (den nervöse) utställaren…

Det finns ett undantag. Ha alltid spö när du visar hingst. Bäst är en kort o kraftig "elefantpinne". Inte så att din egen hingst behöver det, men det är väldigt skönt att kunna freda sig om andra hästar kommer lösa och "muckar" med den egna hingsten… På en ung hingst som är lite okoncentrerad kan det vara bra att ha en pinne md och knacka med änden mot huvudet på honom när man ska vända åt höger eller så.

Summary: OM du måste ha spö bör du ha ett kort spö och en god egen kroppskontrollCool .

AKWIK
1/9/08, 8:27 PM
#32

#31 Skrattande Jag skrattade högt när jag läste. Jag tror du skulle kunna tjäna pengar på att kåsera någonstans. Slå dig ihop med en bra tecknare och din lycka är gjord. NEJ förresten! Då kanske du slutar skriva här. Det får du inte göra. Skrattande

Akerberg
1/9/08, 8:38 PM
#33

#28 ojdå, visarens kläder glömde jag helt, bra att du tog upp det =)

RC71
1/9/08, 8:39 PM
#34

#31 Hm, harkel. Din så ofta inhyrda handler håller inte riktigt med här.Glad Föredrar ett långt spö för att lätt komma åt bakdelen och inte flanken på hästen om jag önskar en "dutt"i rätt riktning. Detta lyckas man inte med utan att byta position som visare. Däremot håller jag alltid i spöet ca en tredjedel ner av dess längs för att inte störa hästen i onödan. Detta ger också en utmärkt "elefantpinneeffekt" om jag behöver styra  en hingst i rätt riktning med hjälp av spöets handtag. Har provat alla längder av spön och föredrar dom långa med bra snärt! Flört

Annons:
Bullemor
1/9/08, 8:42 PM
#35

..och en annat som gått  runt och trott att storleken inte hade nån betydelse..Cool

RC71
1/9/08, 8:51 PM
#36

#35 Men jösses då vad du missat…Skrattande

MrsM
1/9/08, 9:04 PM
#37

#34 Du klassas nog in under folk med god kroppskontroll, och ej nervös…

Bullemor! Vi har en Rex-katt vän på tråden. Se gårdagen.

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Lauth
1/9/08, 9:26 PM
#44

För mig som inte är aktiv connemarafronten måste få fråga en  för er ytterst dum fråga!

Vad i all  sin dar menar ni när ni skriver BEC? Generad 
Är så nyfiken över detta. Har förstått att det har något med färg att göra men sen då?

Denna kommentar har tagits bort.
MrsM
1/9/08, 9:28 PM
#46

#44 Man kan säja att det har med avsaknad av färg att göraSkrattande. Det är connemaravärldens benämning på häst med dubbla blekanlag, dvs albino, gulvit eller pärlvit - i alla fall en vit eller gulvit häst med skär hud, blå ögon o ljusa hovar.

Blue Eyed Cream

AKWIK
1/9/08, 9:34 PM
#47

#46 Och blekanlaget är gult? Två hästar med gulanlag kan båda ge sitt gula till avkomman som då får dubbel uppsättning gult = BEC. Rätt?

Lauth
1/9/08, 9:37 PM
#48

#46,47

Tackar, nu är jag med igen! *bugar och bockar*

Annons:
Tittut
1/9/08, 11:50 PM
#49

# 31 Om inte annat är piskor bra att ta till när domarna inte ger tillräckligt många poäng till den egna hästen!Skrattande

Obs! Skämt!

Liselotte Erixon, medarbetare på gotlandsruss ifokus
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ  ~~

Joleen
1/25/08, 8:25 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#50

#31 Spö och God egen kropsskontroll var det! Ja jag har ju det har ni ju sett eller ? Skrattande

colleen
1/25/08, 3:26 PM
#51

Sådär nu har jag röjt upp lite i tråden. Stavfel och rex-katter har fått lämna plats åt ursprungstråden.

~Jag tror på ödet~

walsan
1/25/08, 11:59 PM
#52

Tänkte bara fylla på med att BEC kan mycket väl ha tecken, vilket det dröjde länge innan jag förstod.

På bilden till vänster är vår 3-årige BEC fölunge. När han föddes tänkte vi: Vilka ljusa hovar, det är väl aldrig en BEC??? Så såg vi den vita strumpan och den vita stjärnen. Blev då nöjda över att det inte kunde vara en cremello (som en del också kallar det). Men, fel hade vi märkte vi snart. Först blev vart fall jag mycket besviken över vår "lillgris", men han blev ganska snart vår favorit. Det verkar som om det BEC-connemaror saknar i färg tar de igen i allt annat!!! Jättevacker är han om sommaren och liknar och är som en "goseisbjörn" på vintern.

Anna
2/3/08, 12:34 AM
#53

Välskriven artikel.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Ellsa
2/3/08, 1:45 AM
#54

Jättebra artikel!

Lisa-trollet
3/7/08, 9:03 PM
#55

De finns lite bakgrundsfakta till olika visningsbett o nosgrimmor på Gotlandsruss sidan, utställningar, visningsbett, som kan va kul o läsa.

Annons:
Murgard
3/7/08, 11:04 PM
#56

#Håller med. Ett bra spö, med låg fattnig, så kan  man använda spöet efter behov. Fram-bak-sida …  men det handlar givetvis om lätta korrektioner.

Denna kommentar har tagits bort.
lil-sis
6/8/08, 10:47 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#58

BEC är som sagt inte uteslutna från alla arrangemang, jag visade mitt sto som femtonåring och då fick hon 88888, inte illa pinkat ;) Har även visat henne på ridklasser och då lite mer poäng ändå för gångarterna. (Vilken unge det hade blivit med Packie *suckar*).

Hon står som albino med stjärn och en vit bakhov i registret på connemaraponny.org, tycker det är hemskt roligt, total motsägelse…

Dessutom var hon skimmel MED melanom.

 Jag hoppas de kommer få vara med i framtiden.

Damen på bilen.

lil-sis
6/8/08, 10:51 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#59

Just det. Nosgrimma.

Den lilla på avataren fick 8 på typ utan nosgrimman, så fort den åkte på så sjönk typen… Jag undrar jag…

Patsys BIS tillskriver jag nästan nosgrimman, jag måste ha fått stilpoäng fö den. Hon hade nämligen ingen när hon vann sin klass och sen BIR. Men fick det påpekat då, att hon inte hade någon. Så släkten skickades att inhandla ett st sådant och se det hjälpte!

walsan
6/8/08, 11:28 PM
#60

# 58 Jag förstod inte vad du menade med motsägelse. Vår albino (dvs cremello, riktigt albino är de ju inte, eller var det det du menade att de inte borde stå som albino, han har också stjärn och vita strumpor. Han verkar också vara skimmel i grunden, för man kan se att han är apelkastad.

lil-sis
6/9/08, 12:39 AM
#61

Jo det hette ju förut att BEC var i avsaknad av pigment = albino.

HUR kan en häst som inte har några pigment alls (albino) ha vita tecken?  Däri ligger motsägelsen att hon var registrerad som albino (inte bec) med stjärn och vit fot.

walsan
6/9/08, 1:14 AM
#62

OK, då var det det du menade. Ja, jag visste inte att det var så att de kunde ha tecken när vår pärlvita föddes den 1 maj -04, så jag trodde att det inte kunnde vara en albino när jag såg strumporna och stjärnen…

Annons:
lil-sis
6/9/08, 1:03 PM
#63

#62

Precis, de ÄR ju inte albino. Alltså borde de vara lika okej som en enkelgul. Tycker jag. Och jag är inte ens partisk längre eftersom min dubbelgula inte lever.

Nu har jag en skimmel född gulbrun, så mkt connemara det kan bli ;)

Upp till toppen
Annons: