Artiklar

Hur man gör en bild bättre

2009-09-22 20:08 #0 av: Akerberg

Alla bilder man tar blir ju inte bra, men man kan förbättra dem med några enkla handtag.

orginal.jpg

Här är min orginalbild, den är överexponerad, vilket betyder att den är för ljus. En del vita partier i bilden är totalt utfrätta, dvs det finns ingen information alls i de pixlarn

 

a. En överexponerad bild är svårare att redigera än en underexponerad (mörk) bild.

Jag använder mig av photoshop CS3.

 

Jag börjar med att beskära bilden, det är ju onödigt mycket runt om själva huvudmotivet, dvs ekipaget som hoppar.

beskära.jpg

Klicka på beskärningsvertyget, det är inringat med rött uppe till vänster. Jag har valt att ställa bilden upp, tyckte bilden gjorde sig bäst i det formatet. När vi fått till formen man vill ha, högerklicka och välj beskär.  Det man ska tänka på är att hästen alltid måste ha plats att röra sig på i bilden, dvs sätt inte nosen precis intill kanten, för då ser det ut som att den är på väg att springa ut ur bilden.

fargbalans.jpg

Nu ska vi titta till färgbalansen. Denna bilden har lite överslag mot cyan (Blågrönt), så jag har gått in under bild - Justeringar - Färgbalans och dragit i reglagen tills det ser bra ut. Eftersom bilden är överexponerad och utfrätt på en del ställen blir det inte helt bra, men betydligt bättre!

 

intensitet.jpg

Under samma meny, alltså bild - justeringar finner vi Intensitet/Kontrast. Jag har dragit i reglagen så att bilden ser bättre ut, man kan även gå in under bild - justeringar - Nyans/Mättnad och dra i reglagen där för att få en så bra bild som möjligt.

storlek.jpg

Innan vi kan fixa till skärpan (för den är inte på topp den heller) så måste vi bestämma oss för vilken storlek bilden ska ha. Högerklicka i bildens överkant (inte på bilden, utan ovanför sas) och välj bildstorlek. Jag har som synes valt en bredd på 600 pixlar.

oskarp-mask.jpg

Nu tar vi och reglerar skärpan lite. Den hittas under filter - skärpa - oskarp mask (Ja, oskarp mask, hur bakvänt det än låter)  dra i reglagen men se upp så att bilden inte blir överskärpt, det är inte heller bra.

efter.jpg

Såhär blev resultatet, en klar förbättring?

Anmäl
2009-09-22 21:25 #1 av: AnnaB

Tack, intressant.... det finns så mycket finesser när man bara vet hur man ska göraFlört

Anmäl
2009-09-26 00:48 #2 av: Rozpravka

Jag använder mig av Photoshop Lightroom och den är helt klart det bästa programmet man kan ha för enkel och snabb bildbehandling! Jag tar också mina bilder i RAW-format (inte jpg), vilket betyder att man kan göra mycket mer med dom efteråt.

Tack Lina att du orkar vara lärarinna Glad

Anmäl
2009-10-09 09:21 #3 av: EllanA

Bra artikel

Anmäl
2009-10-12 22:52 #4 av: kaka1234567

Nise =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-15 12:35 #5 av: Lille

Wilmer, Wilmer världens bästa Wilmer vackra kloka lagom tjocka (!)Wilmer:):):) tack för peadgogisk info!!

Anmäl
2009-10-15 23:46 #6 av: Lille

Cornelia o jag undrar om man i Photoshop möjligen kunde minska magomfånget lite när man ändå är igång...;) o kanske även få upp ryttarens blick?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.