Annons:
Etikettartiklar
Läst 6359 ggr
RC70
2009-01-12 00:14

Hemsideskola III

Publicering via Internet. För att kunna publicera din sida på internet så att alla kan se den, så måste du ha ett såkallat "FTP konto".

När du har suttit och knåpat ihop din alldeles egna hemsida så har du ju kommit till den delen där du vill visa upp ditt verk inför allt och alla. Det är lite krångligt, men jag hoppas att jag ska kunna förklara på bästa sätt.

FTP Konto

FTP står för "File Transfer Protocol". Ett FTP konto är som en mapp på internet där du lägger alla dina filer. I den här mappen ska du helt enkelt lägga kopior utav de filer som du har på din dator som är relaterade till ditt hemsidebygge.
Har du inte en snäll vän som har en server att låna ut utrymme på så får man köpa ett FTP Konto hos något företag. T ex www.loopia.se, www.one.com osv. Detta kostar från 1000 kr och uppåt beroende på hur mycket utrymme du vill ha. 1GB räcker gott och väl till en mindre hemsida.

FTP Kontouppgifter

När du har köpt/lånat dig en plats på en server så kommer du att få uppgifter skickade till angiven mailadress. Dessa ser ut ungefär såhär,

FTP domän: ftp.mittstuteri.se
FTP användarnamn: mittstuteri
FTP lösenord: *****

Din FTP domän är helt enkelt den adress du har valt, eller användarnamn. I mitt fall är min FTP domän - Inverdesign.se.

Att logga in

Det finns 2 olika sätt att logga in och lägga sina kopierade filer på internet. Dels kan du använda dig utav ett FTP Client (överförings program), t ex FileZilla, eller så kan du använda dig utav vanliga mappar.

Jag börjar med att förklara gratis programmet FileZilla FTP Client.

ejinloggad.jpg
Först måste du såklart ladda ner programmet, det gör du enklast här.

När du har laddat ner programmet och installerat det på din dator och öppnat programmet kommer det att se ut som på bilden ovan, förutom att det kommer att vara din dators mappar då till vänster. Som den blåa ringen visar så är du inte ansluten till någon server. Klicka på den ikonen som är inrigad i rött.

loggain.jpg

Det kommer att öppnas en ny ruta där du trycker på "Ny Plats" (röd cirkel). Vid rutan "Värd" fyller du i din FTP domän. Rutan som säger "Port" lämnar du blank, datorn kommer själv att leta upp rätt port. Under "Inloggningssätt" väljer du "Normal" och fyller sedan i ditt användarnamn och lösenord. Sedan trycker du på "Anslut" (grön cirkel).

inloggad.jpg

Förutsatt att du skrivit in rätt användarnamn och lösenord, så kommer FileZilla att logga in dig på ditt FTP konto. Den röda cirkeln visar mapparna/filerna på min dator, den blåa cirkeln visar mina mappar/filer på mitt FTP konto.

overforing.jpg

När du sedan ska överföra filer ifrån din dator till FTP kontot så dubbelklickar du på filen på din dator så kommer den att laddas upp på din server. OBSERVERA ! Clienten kommer att fråga om den ska skriva över redan befintlig fil (om det nu är fallet), tänk på att om du skriver över filen på ditt FTP konto så kommer du inte att kunna ångra det om det innebar förlust av dokument information. Tänk också på att lägga rätt filer i rätt mappar!

Mapp överföring

Som jag sa innan så finns det även ett annat sätt att föra över filer, detta sättet använde man innan FTP Clientens tid och det fungerar tyvärr inte hos alla Domäner idag.

Med mappöverföring menas att du helt enkelt drar filen ifrån en mapp i datorn till en mapp på internet.

mapp.jpg
Du börjar med att öppna en helt vanlig mapp på datorn.
(Nu har jag Windows Vista så det kan se annorlunda ut, det är bara att öppna "Mina Dokument" eller liknande).

loggain2.jpg

I adressfältet, där det i mitt fall står "Dator" skriver du in ditt FTP Domän, tryck sedan på Enter.

inloggad2.jpg

En inloggningsruta kommer att komma upp. Där fyller du bara i dina FTP uppgifter och trycker på "Logga in".

klart.jpg

Du är nu inloggad på ditt FTP konto och kan börja föra över filer. Det gör du enklast genom att bara ta tag i filen och dra den till denna mapp, precis som du flyttar filer på datorn. OBSERVERA! Tänk på att lägga filerna i rätt mappar!

Döpa filer

Den filen som är din första sida, din såkallade INDEX fil ska vara döpt till "index.html". Ett tips är att ha som regel att alltid döpa dina filer med små bokstäver, det kommer att underlätta väldigt när du ska länka mellan dem. Det gör det också lättar att hålla reda på. Filer som ska publiceras på internet får inte innehålla å,ä,ö.

URL adress

Hur hittar jag nu min sida på internet?
Är det så att du köpt domän och URL adress på samma ställe så är det så lätt att du bara skriver in http://mittstuteri.se och din "index.html" kommer att visas.

Har du däremot lånat plats på en server, så kommer din hemsideadress att vara http://låneservern.se/MittStuteri/index.html tills det att du har köpt din egen URL adress.

Har man flera hemsidor på samma FTP konto så har man dem i olika mappar (se exempel bilderna där mina mappar heter "Graffe", "EmelieBrolin" osv). Då är adressen till "index.html" för respektive mapp http://mittstuteri.se/Grisar.

Så !

Om det är något ni undrar över så är det bara att ta kontakt med mig. Vill du hyra plats på server för din hemsida så går det också bra att kontakta mig.

Annons:
Akerberg
2009-01-12 12:25
#1

Jättebra Johanna!

Men så dyrt om 1000:- behöver det inte alls bli. Det kan till och med bli gratis, till exempel Freewebs finns ju, men jag vet inte hur det fungerar med uppladdningar osv där, har aldrig provat. Dock får man ju räkna med när man har sidan på gratissida att man får en massa reklam på den vare sig man vill eller inte..

monsterpony
2009-01-12 12:33
#2

Kan väl tilläggas också att det in internetabonnemang (typ telia) kan ingå lite plats på en server för en hemsida. Glad

[Heikne]
2009-01-12 18:19
#3

är det bara freewebs som är gratis eller finns det fler allternativ?

vad har ni andra att rekomendera?

[Heikne]
2009-01-12 19:28
#4

alltså nu har jag vart inne på både loopia och one, samt läst din förklaring tio gånger men ja får verkligen inte ihop det.

Sigrid-pa-Pottan
2009-01-12 20:09
#5

#3 Är det inte så att webbleverantörerna brukar tillhandahålla utrymme för hemsidor i kombination med abonnemanget? Fast då kanske man inte får eller bör ha "kommersiellt" innehåll? Och är man benägen att byta webbleverantör stup i kvarten är det kanske ingen jättebra idé…

Akerberg
2009-01-12 20:36
#6

#4 Vad är det du inte förstår?

#5 Telia erbjuder iaf lite utrymme, fast jag har för mig att det är runt 10 mb eller så, det kommer man inte långt med =S hur det är med andra har jag ingen koll på alls.

#3 vad jag vet är det bara freewebs som är gratis, men googla lite så kanske det dyker upp något mer?  Är helt oinsatt eftersom jag har Aramennoc.se o inte är i behov av gratis utrymme längre

Annons:
RC70
2009-01-12 22:41
#7

#5 nej, du kan köpa antingen eller. Du kan köpa en URL adress OCH/ELLER ett utrymme på servern.

#1 jag betalar 1200 kr om året för lambayinver.com.

GRATIS ALTERNATIVEN GER SIG SJÄLVA RÄTTEN ATT NÄR SOM HELST LÄGGA IN REKLAM PÅ DIN SIDA!

hllw
2009-01-12 23:12
#8

#7 1200 låter MYCKET! Vad ingår då?

Vi betalar 150 kr/år för walsang.se. Vet inte hundra vad vi får för det (lillebror har valt), men hemsidan fungerar och ett antal mejladresser har vi också. Det är åtminstone ingen reklam:)

Sigrid-pa-Pottan
2009-01-12 23:33
#9

#6 Hade 50MB hos Utfors tidigare, nu lika mycket (5x10MB) hos Telia. För mina båda webbsajter går i nuläget åt mindre än 30MB.

RC70
2009-01-13 10:12
#10

#8 Jag har rätt mycket utrymme då jag har ett par 10 st hemsidor på mina konton :)

[Heikne]
2009-01-28 10:48
#11

kollade vårt telia abonemang, men lyckades inte komma åt något utrymme på någon server.

men det måste ju finnas billigare alternativ än loopia och one. Det blir allt som allt ca 1400:- /år

[Heikne]
2009-01-28 11:41
#12

Är det någon här som vet hur man går tillväga när man laddar upp sina filer hos surftown?

har köpt paket hos dom nu, men fattar som vanligt ingenting Förvånad har googlat i snart en helavtimme men verkar som jag slängt pengarna i sjön.

någon som kan?

[Heikne]
2009-01-28 12:08
#13

jag har alltså laddat ner filezilla och lagt in det som tillhör min hemsida.. vad gör jag med file zilla sen? sparar jag någonstans ? eller hur gör jag för att min hemsida ska visas på internet?

Annons:
Bullemor
2009-01-28 12:17
#14

#13 Du måste ladda upp det på surftowns server. Du kommer åt utrymmet där genom att ange lösenord och id ( som du fått från surftown. ftp ) när du ansluter via filezilla.

[Heikne]
2009-01-28 12:34
#15

redan gjort, funkar inte ändå

Bullemor
2009-01-28 12:52
#16

#15 exakt vad är det som inte funkar? Att ladda upp filerna, eller att få hemsidan online?

Har för mig att Surftown har en inställning där man själv får fylla i alternativ adress. Dvs att man kommer åt att se hemsidan via surftown-adressen, men måste fylla i den "riktiga" domänadressen för att den ska koppla ihop dem.

Jag måste även använda surftownadressen vid uppladning av filer/uppdateringar. Den riktiga funkar inte när jag kör via ftp..

[Heikne]
2009-01-28 14:03
#17

kan det vara det som är problemet då?

vad menar du med alternativ adress ? vart någonstans gör man det?

Bullemor
2009-01-29 10:28
#18

Förlåt att det dröjde!

Logga in på My Surftown, gå sedan till domäninställningar och lägg till din nya adress på "server alias".

[Heikne]
2009-01-30 08:24
#19

då blev det såhär, Förvånad

http://www.hagensbonnie.se

Bullemor
2009-01-30 08:54
#20

ojdå, men nu är du iallafall på rätt väg!

Testa att ta bort http:// i adressen och döp index filen till bara index.html

Annons:
Akerberg
2009-01-31 13:20
#21

#19 http://www.hagensbonnie.se/index.html.html använder du den adressen fungerar det ;) Ska du se den direkt från hagensbonnie.se får du döpa om index.html.html till index.html så ska det fungera =)

[Heikne]
2009-01-31 16:47
#22

det lustiga är att i min mapp heter filen index.html men när jag lade upp filerna med ftp så blev det index.html.html

jag vet inte om det går att göra något åt det, eller vad som är felet?

problem nr två är att bilderna inte fungerar på hemsidan?

[Heikne]
2009-01-31 16:49
#23

va snälla ni är som har tålamod med mig föresten. Skrattande

Akerberg
2009-01-31 16:51
#24

Bilderna funkar inte för du har dem i en mapp som heter images, men du har länkat dem som om de ligger i rotkatalogen. Du får skriva eller flytta bilderna till rotkatalogen istället.

Ang. index så vet jag inte varför det blir som det blir =S Aldrig råkat ut för samma sak

[Heikne]
2009-01-31 17:26
#25

okej nu har jag löst problemet med html.html

och bilderna är borttagna ur image mappen och flyttade till rotkatalogen, men bildena på sida 2 och 3 fungerar inte, de andra bilderna fungerar som de ska.

Akerberg
2009-01-31 18:41
#26

#25 Har du laddat upp bilderna? Skrivit rätt namn?  (Kan inte se dina filer längre nu iom att index är tillrättat)

[Heikne]
2009-02-01 10:47
#27

Jag har kollat igen mina länkar i notepad, dom stämmer bra.

ex och i hemside mappen ligger bilden bonnieindex.jpg

jag har laddat över bilderna i hagensbonnie.se mappen via ftp. När jag klickar uppmin index mapp på datorn visas hemsidan som vanligt och bilderna fungerar, men inte när jag går in på www.hagensbonnie.se

Annons:
[Heikne]
2009-02-01 11:25
#28

nu ha det löst sig. Det var några bilder jag hade råkat spara som jpg och dessutom döpt till bild.jpg (ex bild.jpg.jpg) tog bort ett ynka jpg och hemsidan fungerar.

Upp till toppen
Annons: