Artiklar

Hemsidan är ansiktet utåt

2008-12-16 15:11 #0 av: Akerberg

Det är viktigt hur ens hemsida ser ut, det är den som representerar stuteriet utåt

Några små tips om vad man bör tänka på när man skaffar en hemsida till till exempel sitt stuteri.

En hemsida ska vara gästvänlig. Som besökare vill man snabbt hitta det man letar efter, den ska vara behaglig att se på och den ska vara snabb! Annars är det lätt att man struntar i den och surfar vidare.

En förstasida där man klickar på en länk för att komma vidare till huvudsidan är helt onödigt, det blir ett extra klick för besökaren, och på en del sidor förstår man inte riktigt vart man ska klicka, utan får leta med musen för att hitta en länkmarkering. Irriterande och tidsödslande om man inte är jätteintresserad av att hitta in på sidan.

För att hålla var besökarna så länge som möjligt bör man göra sidan lättförstålig, man ska på ett lätt sätt hitta det man söker.

Att den är lättläst är en annan fördel. Tips är att använda korta rader! Ingen orkar läsa texter som sträcker sig över hela skärmen! Dagens skärmar har många olika upplösningar, jag tycker att det bästa är att anpassa sidan till en 1024 pixlar bred skärmupplösning, det är ett användbart format som de allra flesta använder sig av idag. (Visst finns det de som har lägre upplösning, men då kan det vara dags för dem att uppdatera...) Begränsa textbredden med till exempel tabeller (osynliga, det är inte så fint med en massa linjer!).

Mycket luft mellan styckena underlättar också, och fetstilta stödord här och där gör det lättare att veta om man ev. kommer tycka att texten är intressant att läsa eller ej. Undersökningar visar att få personer sätter sig och läser långa texter på skärmen, så det bästa är att dela upp den, kanske på flera sidor för att få fler läsare.

Tomma sidor och "Kommer snart" är det ingen som vill se, så vänta med att sätta dit länken i menyn överhuvudtaget, tills det finns något att länka till!

Rörliga gifar (animerade bilder) var mycket populära för några årsedan, idag är de nästan bannlysta! Samma sak är det med röriga och mörka bakgrunder. En enfärgad ljus bakgrund med svart text är det allra mest lättlästa, tvärt om, dvs svart bakgrund med vit text är mycket svårläst.

Frames är en sak som i allafall jag gillar, men det finns många som inte gör det... Frames tillåter att man har menyn kvar synlig även om man gått in på någon länk på hemsidan, mycket bra då man utan vidare kan gå in på en annan sida direkt via menyn utan att behöva backa och krångla. Enkelt ska det vara!

 

Bilder

Se till att ha BRA bilder på hemsidan! Även den vackraste hästen ger ett negativt intryck av en dålig bild! Då är det bättre att skippa bilden så länge, tills man har en där hästen visas från en rättvis sida. Se även till att bara använda bilder där fotografen medgivit att bilden används. Inget kul alls att surfa runt och hitta bilder som är tagna utan att användaren frågat om lov.

Storleken på bilderna då?  Förminska dem! Vill man visa en större bild så gör den lilla klickbar så att det till exempel öppnas en större version i ett nytt fönster. 

Bilderna som ligger på en sida bör vara små och snabbladdade, samt förminskade i ett riktigt bildbehandligsprogram, så att de blir proportioneliga och i så bra kvalitet som möjligt.

Anmäl
2008-12-16 15:26 #1 av: Annette

Bra artikel :)


Anmäl
2008-12-16 18:49 #2 av: AnnaB

Håller med föregående talare!

Önskar jag kunde få ihop en egen, men jag är inte så bra på det där.....

Anmäl
2008-12-16 20:39 #3 av: Annette

Får man bara hjälp med att göra en hemsida så är det inte särskilt svårt att underhålla den. Och det är jättekul Glad.


Anmäl
2008-12-16 20:45 #4 av: Akerberg

Pst, det kommer fler artiklar i serien Oskyldig

Anmäl
2008-12-16 20:48 #5 av: tjoffsan

Jaha..då får jag väl ändra på mina färger...Glad

Någon som har bättre förslag på bakgrundsfärg och text-färg?

www.tjoffsan.com

Anmäl
2008-12-16 20:55 #6 av: Akerberg

#5 Jag hade ändrat hela layouten o gjort överdelen mindre (= tunnare), lagt alltihop i tre iframes (innuti en annan iframe..) 

oj, fattade knappt det där själv... försöker igen =)

Man gör en iframe som man placerar på indexsidan, inuti den iframen bygger man sen själva hemsidan. som består av tre olika iframes (som man som sagt lägger inuti den första, detta för att få dem att stanna där man vill!) Den första rutan innehåller bilden där uppe, den andra menyn o den tredje själva läsrutan. Detta gör även att inte hela sidan scrollar iväg när man drar sig neråt på sidan, utan allt stannar på sina respektive platser.

Se www.aramennoc.se/exotica  som exempel

Anmäl
2008-12-28 18:52 #7 av: Smile-

Jaha ja, då har jag inte så mycket ansikte för tillfället.

#3 - Så bara är det nu inte. Sonen som står för min hemsida for till Kina och gav mig någon slags instruktions/kursbok för att jag skulle lära mig själv, kunde ha stått på kinesiska i den boken - så litet fattar jag.

#6 Ungefär samma med det som du försöker förklara - hur ska någon 50+ kunna begripa detta, utan tre års heltidsstudier??Gråter

Får väl inse att jag får skaffa mig någon ny kraft att ta i tu med min hemsida, eftersom sonens tre månader i Kina snart är ett år, och inte är slut än...

Anmäl
2009-01-01 18:07 #8 av: [Heikne]

ett litet önskemål från mig.

 

en guide från start, lite sugen på hemsida men har ingen aning om hur man ens börjar, med allt vad domäner och webbhotell heter.

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.