Artiklar

Fölets utveckling

2008-08-31 23:38 #0 av: Akerberg

n/a

DYGN 9

När man ultraljudar kan man ju sen den såkallade "fölblåsan". Det är fölets egna lilla hus. Det är den enda delen utav ägget som blir syngligt vid dygn 9. Det ser ut som en genomskinlig bubbla, ungefär lika stor som en femtioöring. På ultraljudsskärmen ser det ut som en svart bubbla. I det här stadiet är fölet mindre än en knappnålsspets.

DYGN 24

Nu har fölblåsan växt till 2,54 centimeter. Det är en flimrande, slapp och genomskinlig bubbla med ett mörkt rött embryo vid slutet. Ett nätverk av trådliknande blodkärl växer ut ungefär en halv tum från embryot. Liknelser till häst kan nu ses som något som liknar ett huvud med små ögon, en liten svans och fyra små piggar som kommer att bli ben. På ett ultraljud kan man se en gitarrliknande figur. Generellt kan man runt dygn 24 se embryots hjärta och hjärtslag på skärmen. Man ser en vit sörja, ungefär en halv tum i diameter som ligger och vilar i blåsan. I denna vita sörja ser man en liten svart fläck som blinkar - detta är ditt föls hjärta.

DYGN 40

Nu är fölblåsan 6,35cm i diameter, ganska klotliknande fast mer punkterad. Själva fölet är nu 0,84cm i diameter och kan skymtas som en liten varelse med 4a ben. Den har en tjock bubbla som huvud med ögonlock, små öron, upphöjningar där näsborrarna kommer vara och den har nu fungerarde armbågar.  På ultraljudet ser du nu en rund svart plump som nu snarare hänger upp och ner i taket än ligger på botten. Detta lägesbyte är steg ett i vad forskare kallar "embryots upp och nergång". Det som embryot hänger i är det som kommer att bli navelsträngen. Ju längre dräktigheten fortskrider desto kortare kommer navelsträngen bli och därmed dra embroyt närmare och närmare taket som en kristallkrona.

DYGN 50

Nu är embryot lite längre än 2,54cm lång, vilandes i sitt gränsområde om 7,2cm i diameter. Du kan se små revben under det tunna skinnet, dess kupolformig huvud påminner lite om en Chihuahuas och det har utvecklats ett tydligt kranie. Öronen ser nu ut som små trianglar och böjleder har utvecklats. Vid detta stadie har nu embryot utvecklats till ett foster. Vid ultraljud ser du att fostret nu ligger på botten igen på grund av en längning utav navelsträngen. Nu är det sista gången du kan se hela ditt föl på ett ultraljud, det är nu ungefär lika stort som en Pecant nöt. Inom bara några veckor så är fostret för stort för skärmen.

DYGN 60

Fölblåsan är nu slapp och formeslös längs med livmorderns väggar. Fostret är ungefär 6,35cm långt. Du kan tydligt se att det nu är en häst, tack vare att det utvecklats små hovar, med sula och allt. Huvudet är fortfarande lite invecklat men mindre än förut. Fostret är hårlöst och ungefär lika stort som en hamster. 

DYGN 80

Fostrets huvud och hals är nu utvecklade och hålls i samma nivå som ryggraden på en "normal" häst. Könet är nu synligt, du kan se små bulor som formar skapet om det är en hingst, du ser ingenting alls om det är ett sto. Fostret är nu ungefär lika stort som en ekorre.


>> HÄR ÄR MONIAS FÖL !

DYGN 150

Nu lägger fostret på sig mer än 454gram om dagen vilket gör att det nu är ungefär lika stort som en kanin. Känselhår har börjat att växa fram på kinderna, mulen och ögonlocke. Tittar man noga kan man urskilja ögonfransar.

DYGN 180

Fostret har fyrdubblat sin vikt över 30 dygn. Manen och svansen har utvecklats och fostret är ungefär lika stort som en Beagle.

DYGN 240

Nu är fostret ungefär lika stort som ett lamm och har känslehår på sina kinder, halsen och mulen.

DYGN 270

Ditt stos foster ser nu ut som ett föl, tunt hår täcker hela kroppen och det har vuxit ut tagel i manen och svansen. Fostret är nu ungefär lika stort som en Schäfer.

DYGN 320

Inom en vecka eller så, så utvecklas fostrets lungor så pass mycket att den kan överleva i den "riktiga världen". Fostrets ben har stärkts till den grad att de kan använda dem för att bära sin kroppsvikt. Pälsen har gått ifrån att vara tunn till en mer robust päls som fölet har när den föds. Så långt som utvecklingsmässigt så är fölet "färdigt". Du får chansen att träffa ditt stos nya föl inom några dagar eller veckor. (Normalt dräktighet hos ston går mellan 320 till 365 dygn). 

 

AV RC70 (Johanna Dahlberg)

Anmäl
2008-09-02 21:46 #1 av: RC71

Fick höra av min veterinär att man vid bra skärpa och skicklighet kan se fölets kön på ultraljud runt 45-50 dygn. Dock inte med 100% säkerhet. Spännande hur som helstGlad

Anmäl
2008-09-02 22:01 #2 av: AKWIK

#1 Oj så tidigt! Synd att hon inte hann se Windys foster vid den tiden då. Flört

 

Äh! Spelar ingen roll! Jag har hela tiden velat haft stoföl, men den senaste tiden kommit på att det vore roligt om hon fick en liten hingstunge. Och en svartbrun sådan kommer det nog att bli om jag gissar lika rätt som jag gjorde med Dimona. Skrattande

Anmäl
2008-11-23 14:10 #3 av: Teja-Bea

Vilken fin och rolig atrikel!

Bea Jakobsson, ~www.stuteriteja.se~

Medarbetare gotlandsruss ifokus
Medarbetare ponnytrav ifokus

Anmäl
2008-11-23 14:23 #4 av: AKWIK

Har just räknat ut att Windy har en beagle i magen nu. Cool

Anmäl
2008-11-23 22:02 #5 av: hllw

Är en beagle större än en kanin?

Jag har tittat jättenoga, men kan fortfarande inte se ögonfransarna på Rebeccas föl;)

Anmäl
2008-11-23 23:22 #6 av: RC70

#4 när är hon beräknad ? Monia är i dygn 190 nått nu

Anmäl
2008-11-23 23:24 #7 av: AKWIK

#6 23 april

Anmäl
2008-11-25 02:54 #8 av: RC70

#7 en vecka efter mig då ! :)

Anmäl
2010-03-23 16:29 #9 av: koompiis

är detta beräknat för ponnyer eller på ett ungefär för alla hästar ? :) (alltså för stora också )

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.