Artiklar

Jakten på Connemaran fortsätter...

2008-07-06 23:17 #0 av: Akerberg

Äntligen är den här. Colleens reseberättelse från Irland

Jakten på Connemaran fortsätter...

Resan startade i Jönköping där vi möttes upp hemma hos Lina. Sen bar det av mot Göteborg City Airport, vi hittade fram till flygplatsen utan missöden och checkade in vårt bagage och gick igenom kontrollerna, Lina fick gå en extra gång för hon hade telefonen på sig första gången. Planet ifrån Irland som vi skulle åka med var lite sent, men vi fick gå på till slut och då kom nästa försening, en passagerare saknades, han hade fått ett boarding nummer så han måste ju checkat in, men borta var han i alla fall och till slut så lyfte planet - om än lite försenat. Flygningen gick riktigt bra, ingen turbulens och piloten landade planet tryggt och säkert på 'den gröna ön'. Vi landade långt bort och fick gå en bra bit innan vi var inne på 'flygplatsen', våra väskor hade redan kommit så vi skyndade oss bort mot biluthyrningen, läste igenom kontraktet ordentligt och begav oss sen ut i luften för att hitta vår bil. Naturligtvis stod den så långt bort det bara gick att komma. En grå Opel Astra fick vi. Några små repor var det på den men vi dokumenterade med våra kameror ifall det skulle vara något när vi lämnade tillbaka bilen. Bilen döpte vi senare till Fanten, det där med svängradie, hmm... 

Sen körde vi mot första destinationen som var Hawthorne Bed & Breakfast i Maynooth. Lyckades köra fel på väg ut ur Dublin och sen körde vi förbi infarten till B&B också men vi var i alla fall framme i tid. La in våra grejer på rummet och promenerade sen in till centrum för att äta något och sen var det dags att sova. Klockan ringde vid halv sju, vi fixade iordning oss och packade innan vi gick ner och åt frukost. Allt var framdukat och det fanns mycket att välja på men vi nöjde oss med toast idag. Vi checkade ut och kom iväg runt klockan åtta och körde mot Clifden! Vägarna fram till Galway var helt okej, högre hastighet mot vad vi är vana vid och så är det ju det där med att köra på fel sida om vägen, men det gick över förväntan, vi höll oss där vi skulle. Vägen från Galway till Clifden var däremot ingen höjdare, att folk lyckas? hålla hastigheterna på vägarna har jag mycket svårt att förstå, för er som undrar så är det nog standard med 100km/h på Irland, och då ser vägarna inte ens ut som våra 70-sträckor...

Ett par stopp gjorde vi, först vid en Lidlbutik där vi köpte lite matsäck och sen vid en mack/ett hotell där vi smet in på toa, första connemarorna på nära håll gick bredvid vägen strax innan Clifden och här stannade vi och fotade lite och frågade ägarna om hästarnas namn, hmm vaddå namn? De hade registrerade namn, men kallades The young one och The old one... Vi var i alla fall framme i Clifden vid halv två-två och hade några timmar över innan vi skulle checka in på vårat B&B så vi åkte en sväng mot Cleggan och hamnade så småningom i Claddaghduff. Här såg vi många connemaror. Vi åkte ner till havet och det var låg vatten så vi gick runt på havsbottnen! Det blev många härliga kort. Sen åkte vi tillbaka mot Clifden och checkade in på Buttermilk Lodge, jättetrevliga ägare! Sen gick vi ner till Clifden town och promenerade runt lite i affärerna.

Fredagmorgon vaknade vi redan vid klockan 6. Duschade och gjorde iordning oss för dagen och packade iordning väskorna och väntade sen på att klockan skulle bli 8.30 då frukosten började. Idag vågade vi oss på att prova de lite mer avancerade alternativen och vi åt pannkakor med lönnsirap, riktigt gott var det. Sen skyndade vi oss ner mot showground men det hade vi inte behövt göra. Bedömningen som skulle börjat vid halv tio kom igång runt tio snåret. Det flöt på riktigt bra men är väldigt annorlunda mot vad vi är vana vid. Underlaget i löshoppningsringen var inte heller det bästa utan blev halare och halare ju mer det regnade under dagen - och regnade, det gjorde det! Det blev lite avbrott i bedömningen när regnet öste ner för mycket. En startande brakade rätt in i gallergrinden och vi mötte honom lite senare på väg till stallarna efter veterinärkontrollen och det blödde en del ur näsborren. Totalt visades 19 hingstar och av dem var en gulbrun och en brun resten var som vanligt skimlar. Sex stycken hingstar blev Class1, Furbo Finnard (Royal Atlantic Star-Atlantic Grey), Kippure Columbos (Fred Hazy Merlin-Kippure Sunset), Lecarrow King (Village Boy-Lecarrow), Doilin Larry (Fred Mahy Match-Tishmane Terry), Gurteen King (Coral Dun- Gorteen Star) och Robe Rolling Thunder (Robe Thunder-Coral Pier).

Under eftermiddagen blev det riktigt fint väder så vi tog bilen och körde ut till Connemara National Park och promenerade i bergen, det var verkligen härlig utsikt därifrån! På lördagen så sken solen på morgonen men de varnade för åskskurar, lite regn kom det iofs men åskan slapp vi. Stannade kvar ett tag på rummet för att alla batterier till kamrorna skulle laddas och sen styrde vi iväg mot första destination för dagen som var Buttermilks två högdräktiga ston som gick lagom nära vägen, de var dräktiga med Earl of Newbridge och Rebel Justice. Vi fick även se och klappa på ett nyfött lamm. Patrick klagade på att det var så kallt, jovisst, vädret som var kan väl liknas vid svensk midsommar... Sen styrde vi in bilen på skyroad. Resan runt där tog väl en si så där 2,5-3 timmar med diverse stopp längs med vägen. Vi 'hittade' två ston i en hage och såg två hästar till längre bort så vi promenerade glatt genom vattendränkta fält. Längre bort på halvön gick en till ponny men vi gav upp att ge oss på att gå dit för det var lite väl långt bort plus att det var riktigt lerigt och jag och Lisa gick smart nog i gympaskor.

Efter ytterligare några fotostopp så var vi på väg tillbaka mot Clifden igen, vi körde förbi Castle stuteri men det öösregnade just då så vi körde vidare mot Ballyconeely på vägen dit så passade vi på att stanna vid Erislannon. På kvällen var vi på releaseparty för Pat Lynes nya bok 'Artic Moon', Det var en trevlig tillställning med mycket folk och lite roliga historier. När boken var 'släppt' så gick vi vidare för att få i oss något att äta.

Vi vaknade ändå ganska tidigt på söndagsmorgonen, packade våra väskor eftersom det var sista natten i Clifden sa hej då till Catriona och åkte ner till macken för att möta upp Lotta och Madde för att sen styra ut mot sky road och titta på Janus. Fick en rundvisning och hästarna visades upp en och en. Vi fick se ett två dygn gammalt hingstföl undan Castle Urchin. När vi fått en titt på alla hästar åkte vi tillbaka ner till Clifden så vi inte skulle missa hingstparaden. Det var 79 hingstar anmäld. Det var jätteroligt att se så många fina hingstar samtidigt, vi såg en del med svenskanknytning; Ballybeg JJ (Castleside JJ-Drummin Lass), Edenmist Pride of Thieves (Prince of Thieves-Garryhack Pride) havlbror till Garryhack Frederick.

Själv tycker jag det var roligt att se Beautys halvbror Seoigeach (Boden Park Finnard-Cailin Ciuin) Vi hade fint väder ända tills klockan fyra när vi åkte. Då började det vräka ner och man såg knappt var man körde... Vi hann tyvärr inte se alla hingstarna, vilket kändes lite trist men vi skulle ju trots allt åka över hela Irland. Lite sena kom vi fram i ösregnet men vi hade i alla fall torkat under resans gång. Vi packade klart allt för vi var tvugna att gå upp tidigt på måndagen för att komma i tid till flygplatsen. Klockan ringde vid 5.50, tidigt, tidigt. Vi fixade våran egen frukost för det var ingen annan vaken och sen åkte vi och lämnade bilen vid flygplatsen och checkade in vårt bagage och gick och satte oss att vänta på att får gå på planet. Vi landade i Göteborg lite försenade och var hemma i Jönköping igen vid klockan 15. Kändes bra att komma hem till Sverige utan snö! Faktum var att det va 17+!!!

 

Av: Colleen

Datum för publicering

  • 2008-07-06
Anmäl
2008-07-06 23:39 #1 av: MrsM

Ah, äntligen blev det ny vecka!Flört

PS. Dom hingstar som blödde ur näsan hade varit på endoskopiGlad. Rätt kul att se "the Irish way of doing". Ingen tvångsspilta och annat lull-lull här inte. Nosbrems ute på asfaltplanen och i med slangen. Måste säga att jag blev impad över våra connemarors coola attityd. DS.

Anmäl
2008-07-07 00:20 #2 av: colleen

Jaha var det så det var. Ska det blöda så mycket när man gör det då?

~Jag tror på ödet~

Anmäl
2008-07-07 02:09 #3 av: RC71

#2 Nej det ska det inte tycker jag. Inte  impad över den burdusa vet.hanteringen... Ledsen

Anmäl
2008-07-08 01:55 #4 av: MrsM

#3 Det kan blöda rejält om hästen är känslig i sin slemhinnor pga t ex en pågående infektion, då kvittar det hur  sammetslen vet än är "i nyporna". I Clifden var det dock rätt burdust, ja, och det var ponnyernas sätt att "ta" det som gjorde mej fascinerad. Connemaran har kanske en medfödd överslätande attityd mot människan. Maskrosponny?


Anmäl
2008-07-25 14:59 #5 av: lil-sis

#4

Ja många maror ser ut ungefär som "jaja min människa är komplett galen och man vet ALDRIG vad som sker och händer men varför hetsa upp sig?".

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.