Artiklar

Lisas, Colleens och Linas resa till Irland

2008-06-10 23:05 #0 av: Akerberg

Linas version av reseberättelsen. Tyvärr fick ju inte både min och Colleens version vara med i Connemaranytt, så vi lägger ut dem var för sig här istället. Börjar med min och så kommer Colleens nästa vecka.

 

Lisa, Colleen och Lina på Irland i Mars 2008

Lisa hann hit först, vi packade in hennes grejer i bilen och väntade på Colleen. Vid 10.03 var vi färdiga att starta och styra kosan mot Göteborg.  På vägen dit stannade vi vid ett köpcentrum och passade på att äta lunch. 

Fortsatte genom Göteborg (tur att man hade skickliga vägskyltsläsare!) och parkerade på Säves långtidsparkering. Sa hej då till bilen och gick och checkade in. När vi klivit ombord på planet räknade de passagerarna massor med gånger, det saknades en! Vi väntade och väntade och till sist kom de fram till att vi får åka utan Mr Vad-han-nu-hette.

 

Väl framme på Irland hämtade vi vårt bagage och letade rätt på biluthyrningen. Vi fick låna en silvergrå Opel Astra.  Med Colleen bakom ratten letade vi oss ut på motorvägen. Råkade köra lite fel på grund av en något otydlig vägbeskrivning men efter en vändning eller två så hamnade vi på rätt spår och sen gick det jättebra ända tills vi kom till Maynooth där vi skulle tillbringa första natten. Vi råkade köra förbi gatan där vi skulle bo så vi fick åka in i samhället och vända. Sedan var det så mycket trafik, så högersväng var inte att tänka på, så vi fick åka förbi en gång till och vända ytterligare en gång så att vi kom från rätt håll.

Checkade in, och sen gick vi ut på stan igen för att hitta något ätbart. Somnade ganska tidigt den kvällen.

 

Vaknade tidigt morgonen därpå, fick vänta en stund på frukosten och sedan checkade vi ut och fortsatte mot Clifden. Stannade ett par gånger på vägen för att fotografera lite och låna en toalett på ett hotell.

Första connemarorna såg vi inte förrän någon mil från Clifden. Två högdräktiga ston. Vi stannade, knackade på och frågade vad hästarna hette och vem som var far till de kommande fölen. Namn? De  har registrerade namn men dem har vi glömt, vi kallar dem bara för "The Young  One" and "The Old One"...  Vem de är dräktiga med visste de inte heller, bara att det var grannens hingst (som de i alla fall visste att han heter Joe McNamara).

 

Vi kom fram till Clifden något tidigare än vi beräknat, så innan vi checkade in på Bed and Breakfasten så körde vi en sväng mot Cleggan och hamnade så småningom i Claddaghduff. Här fanns fler hästar vid vägkanterna, I efterhand har jag fått reda på namn på en av dem, Ard Oileán Annika IRE 13985 (e Innellan Kestrel u Caherline Nelly)

Vi åkte ner till en strand där det var lågvatten. Över havsbottnen gick en väg till en ö, men vi vågade oss dock inte på att köra där med hyrbilen, så vi gick en stund på stranden bara.

 

När vi checkat in på vårt boende gick vi ut på stan och skulle hitta något att äta. Det blev hamburgare som vi åt sittande under ett litet tak på en liten bänk utomhus i ösregnet.

 

På Fredagen vaknade vi ganska tidigt. Åt pannkakor med lönnsirap till frukost och sedan lånade vi datorn en stund och skrev en hälsning på connemaraforumet. Tittade på klockan och konstaterade att oj, bäst att skynda oss så vi inte kommer för sent till colt inspection. Plockade ihop grejerna snabbt och gav oss iväg. På vägen dit kom vi på att klockan vi tittat på gick fel, vi hade gott om tid...  Naturligtvis kom de ändå inte igång vid utsatt tid!

Det sägs att det regnar mycket på Irland, det fick jag bekräftat under hingstpremieringen... Ösregn varvat med duggregn hela dagen. Någon solglimt kan ha tittat fram, det kommer jag inte ihåg.

Nitton  hingstar visades, varav 6 gick igenom nålsögat och blev godkända.

 

När vi sett alla hingstar hämtade vi bilen och jag premiärkörde. Colleen satt jämte med hjärtat i halsgropen och tyckte jag körde som en kratta. Tycker själv att det gick riktigt bra!  Körde till Connemara National Park. Vi gick en sväng på berget och letade efter ponnyer (hittade inga) och tittade på utsikten innan vi fortsatte vår bilfärd. Körde av mot Renvyle och sen körde vi och körde och körde utan att komma någonstans innan vi vände och åkte tillbaka igen.  

 

På lördagsmorgonen blev vi omilt väckta av Colleens mobil som högljutt talade om att det var SMS på ingång. Somnade nästan om igen och tog lite sovmorgon.  Det ösregnade på morgonen men när vi var klara att ge oss ut så sken solen.  Det blev pannkakor till frukost även idag, Lisa lyxade till det med glass till sina...

Satte oss i bilen och började med att åka och titta på våra värdars två dräktiga connemaraston (dräktiga med Earl of Castlefrench och Rebel Justice) samt får och nyfödda lamm. Fick klappa ett litet lamm fött dagen före. Så söt!

Vi fortsatte mot Sky Road, de 11 kilometrarna tog ca en och en halv timme... Vi var tvungna att stanna hela tiden och ta en massa kort! På ett ställe såg vi en ponny i fjärran, parkerade bilen och började gå en liten översvämmad väg mot den. Kom dit och hittad en liten connemarahingst och en större brun häst. Längre bort på en udde såg vi en vit ponny och fortsatte gå, men tyvärr satte terrängen stopp för oss och vi fick vända och gå tillbaka genom alla pölar igen.

Vi fortsatte vår färd och åkte till Errislannan. Såg bara 6 hästar där, träffade en tjej som gav oss namnen på fyra av dem. Errislannan Mariella och Errislannan Primula var högdräktiga och skulle föla när som helst.

Vi ville "rida connemaraponnny i Connemara"  så vi åkte till The Point Equestrian Centre som vi spanat in på Internet innan vi åkte. Det ligger i Ballyconneely. Tyvärr hade de ingen tid för oss den dagen så det blev ingen ridning. Det får vi ta en annan gång istället.

På kvällen gick vi till Clifden Stationhouse Theatre för att deltaga vid releasen av Pat Lynes nya bok "Arctic Moon".  Pat Lyne pratade en stund och sen signerade hon boken.  Det var ganska så mycket folk på plats.

På söndagen packade vi ihop våra grejer på morgonen och sen åkte vi för att möta Lotta (Sjöberg) och Madeleine (Beckman) för att få eskort till Castle Stud för att hälsa på Janus och se de andra hästarna där. Alla visades upp i tur och ordning och många foton blev det.

 

Efter Castle var det dags att ta sig ner till Showground för att se hingstparaden. Det var cirka 70-80 hingstar anmälda, men tyvärr hann vi inte se alla. Det var strålande väder fram till klockan tre ungefär när molnen började hopa sig. Sedan kom Ösregnet med stort Ö. Skyndade bort till bilen (som vi naturligtvis lyckas parkera i andra änden av stan) för att börja färden tillbaka till Dublin. Klockan åtta skulle vi vara där var det tänkt. På vägen fick vi stanna och tanka några droppar bensin, till vår förvåning kom det fram en kille och gjorde det åt oss. Vilken service!

Sedan var det ju det där med att hitta också... Fram till Dublin gick det jättebra, inga problem men sedan blev det värre!!  Vi stannade på en mack och gick in och frågade, de visste inte vart vägen vi skulle till var någonstans.  Lisa ringde dem vi skulle bo hos och efter det var det inga problem. Det var inte konstigt att vi inte hittade, på vägbeskrivningen stod ett gatnamn, men i verkligheten var det ett helt annat.

Kom fram strax innan nio och innan vi bar in bagaget fick vi juice och te och kakor.

Morgonen därpå fick vi fixa frukosten själva eftersom vi skulle iväg så tidigt.  Gick jättelätt att hitta till flygplatsen och det var skyltat ända fram till hyrbilsåterlämningen.

Vi tog våra väskor och checkade in. Enligt skyltarna skulle man förbereda sig på en tio minuters promenad till gaten, som naturligtvis låg så långt bort man kunde komma. Vi började vandringen och sedan fick vi vänta ganska så länge innan vi fick gå ombord för vi var lite väl tidiga, men hellre det än att missa planet!

Landade i ett regnigt Göteborg några timmar senare, hämtade min bil och körde de sista milen hem till Jönköping.

 

 

Bilder från resan finns att se i Connemaranytt, alla bilder vi tagit med i båda artiklarna fanns med.

Av: Akerberg

Datum för publicering

  • 2008-06-10
Anmäl
2008-06-11 00:08 #1 av: Smile-and-be-Happy

Kul att ni delar med er av upplevelsen - ni verkar ha hunnit med mycket.

Anmäl
2008-06-11 10:14 #2 av: ambo
jättekul, vi ska ju iväg 3 i familjen, det blir nu bara en 4dagars resa av olika skäl. hingstshowen uteblir pga logistiken..maja o jag får återvända till våren och bara zooma in oss på det! ska inte Connemarasällskapet ordna en resa framöver tro? vore ju grejt i såfall
 
läser intresserat era resvägar och annat. vi ska ju göra lite likadant, hyra bil i dublin och köra mot Galway. Vi måste stoppa i Ballinasloe förstås, en stund och känna Ambovibbar 
Anmäl
2008-06-11 11:59 #3 av: Akerberg

#2 Vi stannade faktiskt i Ballinasloe och handlade på Lidl Skrattande

Anmäl
2008-06-12 00:17 #4 av: ambo
#3 aah! Skrattande
 
nu uttalar jag det rätt också, asså Balli'naslo och inte Ballina'sloe som vi gjorde i början...
 
visst är det väl så?? 
Anmäl
2008-06-12 00:23 #5 av: Akerberg

#4 Det har jag däremot ingen aning om =P Råkade se det på vägskylten bara att vi var där. Säger som du fast med två n, Balli'nnaslo  (alltså med kort i, antar att du säger i som i Lina?)

Anmäl
2008-06-12 00:30 #6 av: AKWIK

Ba-linna-sloe, tror jag.

Anmäl
2008-06-28 20:49 #7 av: MrsM

När kommer nästa vecka??Fundersam. Har väntat.

Anmäl
2008-06-29 14:28 #8 av: colleen

#7 Nästa vecka kommer snart. Min dator kraschade här för nån vecka sen så jag måste installera alla program igen och har inte haft tid med det den här veckan. Men det är på g snart. Jag lovar.

~Jag tror på ödet~

Anmäl
2008-06-29 22:06 #9 av: Akerberg

Och jag kan inte öppna filen Colleen skickade innan datorn kraschade, därför det har dröjt (för hon skickade den faktiskt "nästa vecka" efter att artikeln las in här)

Anmäl
2008-08-07 11:33 #10 av: ambo

#5 som du skriver tror jag det är. enligt irländska ambassaden jag haft kontakt me. kort i och 2 n och ej uttala sista e:et

Tror inte det är i tre stavelser som du akwik skrev.

ska återkomma efter vi varit där! om jag har nåt svar!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.