Connemaraponnyn

Connemarans historia

2007-12-04 23:19 #0 av: Akerberg

Hur kom connemaraponnyn till?

Connemaraponnyn härstammar från de små keltiska ponnyer som betade i berg- och hedlandskapet Connemara vid Atlanten på Irlands västkust. De små ponnyerna har funnits här i århundraden. Den var torr, hård och mindre än den nuvarande connemaraponnyn.

Efter senare uppblandning av större raser har den fått sin nuvarande storlek. Om hur det har gått till berättar denna sägen: År 1588 förliste en del av Spaniens armé utanför den klippiga kusten i området. Ombord fanns det hästar av arabiskt ursprung och en del av dem lyckades simma iland och så småningom blandade dom sig med de inhemska små ponnyerna.

Men som sagt så är det här en sägen och det är inte säkert att det gick till så här. Man vet nästan säkert att det var så att rika köpmän i staden Galway släppte ut hästar av orientaliskt och arabiskt ursprung bland de vilda connemaraponnyerna. Detta hände på 1700-talet.

Det förekom ingen målmedveten avel förrän i början av 1900-talet. Innan det strövade ponnyerna omkring fritt på Connemaras hedlandskap. Ibland kom det en bonde från trakten och fångade in en ponny åt sig för att tämja den till ridning, jordbruksarbete eller till att dra en vagn.

Omkring 1900 var det en skotte, professor J. C. Ewart, han var vid universitetet i Edinburgh och på uppdrag av Irländska Jordbruksministeriet gjorde han det första vetenskapligt underbyggda sammanställningen av connemaraponnyns utbredning och kvalifikationer. Han skrev bl a i sina rapporter: "...slagits av dessa ponnyers styrka, uthållighet, stora rörelser och godlynthet, av deras arbetsförmåga under förhållanden som snart skulle ta död på hästar, som fötts upp under mindre naturliga villkor". Han skrev också: "värdefulla, fruktsamma och fria från ärftliga sjukdomar, att rasens utslocknande skulle betyda en nationalförlust." Han skrev en varning: "om man inte gör något snart så kommer rasen snart att tillhöra det förgångna". I mer än 20 år blev den skotske professorns råd obeaktade. Men det visade sig att han överdrivit lite när han sagt att rasen var i akut fara, vilket var tur för connemaraponnyerna.

År 1923 bildades "The Connemara Pony Breeders Society", eller på svenska: Det officiella Irländska Connemaraponnysällskapet. Då byggdes avelsarbetet upp på professor Ewarts rekommendationer som var:
"1. De bästa bland de tillgängliga connemarahingstarna skulle utväljas.
2. Ett register över alla renrasiga connemaraston skulle förberedas.
3. Lantbrukare runt om i Connemara skulle påverkas att använda de utvalda hingstarna till sina ston"År 1924 höll den allra första Clifden Show - som sedan skulle bli årlig connemarauppvisningen. Då registrerades 75 ston och 6 hingstar.

 

 

Tooreen Laddie IRE 86
Tooreen Laddie IRE 86

 

Relaterade länkar

Av: Akerberg

Datum för publicering

  • 2007-12-04
Anmäl
2007-12-04 23:46 #1 av: Anna

Toppen!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2007-12-05 08:31 #2 av: Cavello

Kul!

Anmäl
2007-12-27 21:42 #3 av: finaponnyn

Roligt att veta , värkligen :) En sägen jag hört är att en båt gick på grund utanför Irland , båten var spansk ( precis som i den sägen du har ) fast i denna var det Spanska hästar. Sedan togs det till Irland en Engelsk fullblods hingst. Från spanska hästen skulle connemaran fått stegen ifrån och från Fullblodet smäckerheten och hoppförmågan.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.