Annons:
Etiketterartiklarfärgfrågor
Läst 4714 ggr
GE
6/17/16, 7:49 AM

Hästfärgernas ABC

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Lathund för färgdummies, dvs basal färglära :)

Som introduktion några termer som kommer att användas. Kom nu bara ihåg att jag inte på något sätt är expert på området! Rätta mig gärna och kom med frågor. Om du inte vill ställa dem här, finns en tråd för FAQ

Locus = en bestämd plats för en specifik gen.
Allel =  anlag som sitter på samma locus.

Homozygot = lika. Två av samma anlag
Heterozygot = olika. Ett av varje

Dominant= det  anlag som bestämmer en egenskap. Syns alltid.
Skrivs med versaler

Recessiv= underordnad det andra anlaget. Syns endast i homozygot form.
Skrivs med gemener

Semi-dominant = syns i enkel form. Full effekt i homozygot form.
Skrivs med versaler

Fenotyp= den färg man kan se att hästen har
Genotyp= hästens genetiska uppsättning

Hästen grundfärger är brun, svart och fux. Några länder räknar också svartbrun som grundfärg. Jag utelämnar den här, då det inte är helt klarlagt vilken/vilka anlag som är involverade.

Jag gör det enkelt här genom att börja med hästens endast har två basfärger. SVART och RÖD. Alla andra gener förändrar basfärgen på ett eller annat sätt.

E står för utbredning av svart pigment och e står för utbredning av rött pigment. Möjliga kombinationer är EE (svart), Ee (svart) och ee (röd).

A står för begränsning av det svarta till man, svans/ben och a står för icke-begränsning.  A finns hos alla bruna och saknas hos alla svarta. Möjliga kombinationer är AA), Aa och aa. OBS. Fuxen har inget svart att begränsa, därför kan man inte se på den vilka anlag som finns på A-locus. Svårt?

Varje individ ärver ett anlag från vardera förälder, och har mao två på varje locus. Antingen två likadana (ex EE) eller två olika (ex Ee).

Då har vi fått ihop till grundfärgerna.

AA EE, Aa EE, AA Ee, Aa Ee = brun

AA ee, Aa ee, aa ee = fux

aa EE, aa Ee = svart

Fortsättning följer…

  • Redigerat 4/13/22, 9:08 PM av Niklas
Annons:
GE
6/19/16, 8:01 AM
#1

En repetition av A och E.

A – Agouti (dominant)
A    begränsar svart till man svans och ben (och öronbräm).
a     ingen begränsning av svart. Kallas ibland non-agouti.

(Ev kan det finnas ytterligare anlag på A-locus. Man har föreslagit at som en aktiv allel på svart och som ger svartbrun, men det är överkurs just nu).

E – Extension (dominant)
E    producerar svart pigment (eumelanin).
e    producerar rött pigment (feomelanin).

Hos Connemaran finns gulanlag, skimmelanlag och konstantskimmelanlag.

Cr - Creme gulanlaget (semi-dominant eller ofullständigt dominant)
Cr   späder ut grundfärgen i enkel form.
cr   normal produktion "icke-gul".

Gulanlaget är ett intermediärt anlag = mitt emellan dominant och recessiv. Syns i enkel form men har full effekt först i dubbel. Resultatet CrCr = BEC. Gulanlaget har större effekt på rött än svart. Därför är det nästan omöjligt att skilja en "svart" BEC från en "brun" BEC med blotta ögat.

(Man har kommit fram till att anlaget pearl (prl) troligen är ett recessivt Cr-aktiverat anlag på Cr-locus, men det är också överkurs).

G - Grey skimmelanlaget (dominant)

G    hårsäckarna slutar att producera färgpigment. Avblekbar skimmel.
g     normal produktion “non-grey”

Skimmelanlaget "släcker" alla andra färganlag. Ett G räcker…

Rn - Roan konstantskimmelanlaget (dominant)
Rn = vita hår blandas in på kroppen. Mängden är konstant genom hästens liv.

rn     normal produktion “non-roan”

Färgen kallas ibland färgväxlare eller säsongsfärgad, då färgen kan variera efter årstiderna.

Annette
5/15/17, 4:02 PM
#2

Jag är kass på färger.

En häst som har Ee producerar alltså både svart och rött?
Kan den ge brunt?

GE
5/15/17, 5:36 PM
#3

Ja, under förutsättning att den har ett Agoutianlag, vilket begränsar svart till man, svans och ben. Om den inte har ett sådant, (dvs är svart), krävs att partnern har ett för att avkomman ska bli brun.

AA = brun.  Kan ej ge svart avkomma.
Aa = brun. Kan ge brun och svart avkomma. 
aa = svart. Kan ej ge brun avkomma.

Katti
5/18/17, 7:09 PM
#4

#3 Jo, aa kan ge brun avkomma, men den kan inte själv bidra med den bruna genen eftersom den inte har någon! Så det som står i texten ovanför är rätt!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

GE
GE Skrivet av sajtvärd eller medarbetare
5/18/17, 8:26 PM
#5

#4 Ja??

Katti
5/18/17, 8:30 PM
#6

#5 Nedanför har du sedan skrivit att aa inte kan ge brun avkomma!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Annons:
GE
5/18/17, 9:27 PM
#7

Nej, den kan inte ge brun avkomma "för egen maskin" pga att den inte har ett anlag för Agouti.  Det är vad den individen kan ge, utefter de gener den bär på som man menar när man säger vilka färger den kan ge. Det som den själv kan bidraga med så att säga. Precis som jag har skrivit i #3 krävs att partnern har anlaget för Agouti för att avkomman ska kunna bli brun. Det beror inte på den svarta hästen.

Lättast är nog om man försöker tänka på att skilja mellan "ge" och "få" här. Man kan säga att en svart häst kan få en avkomma som är skimmel, om den betäcks med en skimmel, men den kan inte själv ge skimmel, pga avsaknad av skimmelgenen.

När det gäller Aa (brun med ett anlag för non-agouti) så har jag skrivit att den kan ge brun och svart avkomma. Det kan den eftersom den har en gen av varje på A-lokus MEN för att den ska få svart avkomma krävs att partnern är Aa el aa. 

Hänger du med på det ?

Katti
5/19/17, 12:33 AM
#8

Jag kan en hel del om genetik (har bl a skrivit ett specialarbete om ämnet, dock för mycket länge sedan). Reagerade på formuleringen bara för att den gör det väldigt svårt för en nybörjare att följa tankegången. Har aldrig sett det skrivas på det viset förut.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

GE
5/20/17, 9:02 AM
#9

Det var så jag fick lära mig en gång i tiden. Att hästen inte kan nedärva ett anlag som den saknar, och blir i stället beroende av partnern för en viss färg eller mönster på avkomman Jag har ingen utbildning i ämnet, är varken proffs på färger eller på att lära ut, men har haft en del kurser på nybörjarnivå genom åren.

Oavsett hur man uttrycker sig är det svårt att förstå i början, men min erfarenhet är att det kan vara lättare om man förklarar vad hästen kan och inte kan ge med utgångspunkt från de egna anlagen. Ungefär “det man inte har kan man inte ge (bort), men man kan få av den som har”…

Jag förstår precis vad du menar, men jag tror att huvudsaken är att det framgår att en häst som saknar anlaget för en viss färg, inte själv kan ge färgen till avkomman. Däremot kan den mycket väl få en avkomma med den färgen, under förutsättning att partnern har anlaget. Vilket både du och jag har skrivit :)

Annette
5/20/17, 9:55 AM
#10

Jag fattar inte riktigt nedärvningen flr brunt. En brun med svart mor och fuxfärgad far, kommer det bruna anlaget då från båda sidor?

GE
5/20/17, 10:09 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Nej, det kommer från den fuxfärgade fadern. Om du tänker att det svarta stoet inte har något sådant anlag att ge, går det kanske lite lättare att förstå?

Sen är det ju lite trickigt med just fuxar. Vilka anlag de har på A-lokus, kan man inte se eftersom dessa inte syns på rött. Det kan man bara veta genom att testa (eller om man med säkerhet vet föräldrarnas status på A-lokus) men oftast avslöjar avkomman det, precis som i ditt fall. Stoet vet vi redan genom färgen att hon inte har något anlag som kan ge brun avkomma, och genom att hon ändå  fick en brun, vet vi därmed att det var hingsten som stod för detta.

Det här fölet har varit med tidigare, men är ett bra exempel. Fadern är svart och modern fux. Faderns genotyp är alltså 'aa', och därmed inget anlag 'A' som ger brunt från honom. Genom sitt bruna föl visar det fuxfärgade stoet att hon har detta anlag, och genom tidigare svart föl med samma hingst kan man också säkert veta att hennes genotyp är "Aa".

Annette
5/20/17, 12:18 PM
#12

Tack då hänger jag med 🙂

GE
5/21/17, 10:34 AM
#13

#12 Härligt 🙂

Annons:
Sixi2
5/22/17, 12:51 PM
#14

kan man se om et føll er svart el gulsvart (med ett Cr-anlegg)? Flesteparten av våre føll har vært født kullsvarte (men har skimlet av etterhvert). Ut i fra fargen på foreldrene og besteforeldre, kan de potensielt ha et Cr-anlegg. Er det kun en gentest som kan påvise dette anlegge hos svarte hester, eller finnes det noen andre tegn?

GE
5/23/17, 6:37 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

Gulanlaget har svag inverkan på svart pigment, så det kan vara jättesvårt att se. Speciellt på skimlar, eftersom de är ett par nyanser mörkare i födelsefärgen än icke-skimlar. Ett tecken är att ögonen är ljusa, ibland åt det blågrå hållet, och det kan finnas ljusare hår i öronen. Att Romantica skulle ha gulanlaget var jag säker på. Född svart med gula hår på nosen, och jag tyckte också att ögonen var ganska ljusa. I samband med HWSD-testen (VGL) gjorde jag färgtest av ren nyfikenhet. Den visade att hon är brun (AAEE) och saknar gulanlag. Otippat!

Hennes mormor var kolsvart när hon föddes, utan ett enda gult strå nånstans. Jag trodde därför hon var svart, men det sprack när hon fick ett BEC föl. Så då trodde jag hon var gulsvart. När jag testade hennes dotter Fenella (född mörkt gulbrun) visade det sig att gulsvart var också fel. Fenella är AAEECrcr. Hade Es-Cassandra varit gulsvart skulle Fenella ha varit Aa istället för AA.

Bild på Romantica, nåt dygn gammal

GE
5/23/17, 6:43 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

Romantica drygt en vecka gammal

Sixi2
5/31/17, 3:32 PM
#17

En gentest er det sikreste med andre ord;)

GE
5/31/17, 5:49 PM
#18

Absolut ;)

GE
7/8/17, 7:59 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

#17 Här behövs iallafall ingen gentest ;)

Sixi2
7/8/17, 10:23 AM
#20

#19 fint føll! Er den gulsvart eller gulbrun?

Annons:
GE
7/8/17, 4:55 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Gulbrun

Upp till toppen
Annons: