Föl 2008

Arizona, född 24 juni 2008

2008-06-25 23:20 #0 av: AKWIK

Eftersom tråden om Dimonas föl blev så tungladdad så fortsätter den här i stället.

 

Anmäl
2008-06-25 23:25 #1 av: Bullemor

Grattis igen! Hon är en riktig liten sockerkråka!Kyss

Anmäl
2008-06-25 23:27 #2 av: Carduus

Hon är sagolikt söt!

Anmäl
2008-06-25 23:32 #3 av: AKWIK

Jaså, vad trevligt att ni också tycker det! Att jag gör det är ju inte så konstigt. Flört Jag hade älskat henne även om hon var ful som ett troll. Skrattande Men så är ju moderskärleken....SkrattandeSkrattandeGenerad Jag var nog en häst i mitt förra liv Skrattande

 

Anmäl
2008-06-25 23:35 #4 av: AKWIK

Carduus! Snart får du se henne i den där lilla rosa fölgrimman vi köpte för ...Fundersam.... snart 2 år sedan....OskyldigKyss

Anmäl
2008-06-25 23:43 #5 av: AKWIK

Svar till _GE_ #178 i förra tråden: Jodå, hon har vitt här och där på nosen med! Men sådana detaljer överlämnar jag till ID-kontrollanten. Flört RC71 behövde inte lappen skrev hon. Så bra!

 

Jag behöver ingen hemsida! Jag använder connemaraponny.ifokus istället. OskyldigFot i munnnenSkrattande

 

Som ni kanske märker så är det mer kvantitet än kvalitet på mina foton.

Anmäl
2008-06-25 23:47 #6 av: Akerberg
http://www.aramennoc.se/hast.asp?hast_id=15005 :D
Anmäl
2008-06-25 23:55 #7 av: Carduus

#4 Det var på tiden FlörtSkrattande.

Anmäl
2008-06-26 00:13 #9 av: GE

#5 Ber om ursäkt, jag slarvläste uppenbarligen. Missade helt att det bara gällde talongen till hingsthållaren. Trots VERSALERNA! Jag läste bara raden "tycker ni att skm (gbr), skjuten stjärn stämmer på färg och tecken", och tyckte att det fattades lite....

Anmäl
2008-06-26 00:48 #10 av: walsan

Äntligen en ny riktig tråd! Bra!

Anmäl
2008-06-26 20:35 #11 av: AKWIK

Idag fick Dimona o Arizona gå en bit på grusvägen för att komma till en hage. Det gick bra. Arizona går så fint lös bredvid mamma. När de väl var i hagen och släppts så började båda springa runt. Hann ta några kort innan jag satte grimma på Dimona och gick och höll i henne i stället. Hagen är egentligen för stor att släppa dem på så här andra dagen och det räcker väl att bara fölet rejsar. Men de hetsade upp varandra tyckte jag. Dimona är dessutom lite vårdslös i mina ögon. Normalt är hon en försiktig person men nu mest lite irriterad. Jag tycker inte att hon är riktigt så mån om fölet som jag skulle vilja. Hon pratar och gnäggar mer med Windy än med sitt föl Fundersam. Windy pratar väldigt mycket och söker kontakt med det föl som prasslar i halmen inne hos Dimona, men som Windy inte ser.

Nåja, moderskänslorna är väl olika starka hos hästar också. De stärks nog med tiden.

Anmäl
2008-06-26 20:39 #12 av: AKWIK

Bildbombning...

Anmäl
2008-06-26 20:49 #13 av: AKWIK

Mer..

Anmäl
2008-06-26 20:49 #14 av: walsan

Jätteroligt att se! Hon är verkligen jättefin!

Anmäl
2008-06-26 21:10 #15 av: AKWIK

och mer ...Flört

Anmäl
2008-06-27 00:39 #16 av: walsan

Hur mycket kan de nu gå ute i hagen?

Anmäl
2008-06-27 02:20 #17 av: ELS

Vad många fina foton du har tagitGlad  Hon verkar vara en riktig piggelin. Full fart på alla foton! 

Windy verkar vilja ha en egen Bäbis nu direkt...

Hur får du in fotona direkt i tråden? Kopierar du och klistrar in ?

Anmäl
2008-06-27 08:58 #18 av: AKWIK

#16 De skulle ju kunna gå ute mkt mer än de gör. Men det finns ingen hage för det. Så jag lånar den hage som är ledig för tillfället.

#17  Ja, jag kopierar och klistrar. För att det ska funka måste man komma ihåg att "utklippsminnet" i din dator och på iFokus inte är detsamma.

  1. Gör ett vanligt inlägg med en bildfil bifogad. (bildfilen skickas ju då från din dator till iFokus server.)
  2. Läs inlägget och öppna bildfilen.
  3. Kopiera bilden i fönstret. (Då skapas kopian i iFokus utklippsminne)
  4. Öppna inlägget för ändring/redigering. (inom en timme)
  5. Klistra in på det ställe i texten där du vill ha bilden.
  6. Spara det ändrade/redigerade inlägget. Om du vill ha dit ännu en bild så passa på att skicka med en ny bildfil som bifogad bild och gör om punkt 2 - 5.

 

Anmäl
2008-06-27 14:41 #19 av: AKWIK

Lilla Arizona är så förståndig. Hon gör som sin mamma när hon ska göra sitt behov. Går upp till väggen där Dimona lägger sina högar, nosar och vänder baken mot väggen innan hon skrider till verket. Det ser så roligt ut. KyssSkrattande Arizona är mkt stabil i psyket, orädd, nyfiken men lite försiktig. Hennes mamma däremot verkar inte känna sig särkilt trygg i sin roll. Springer bara runt längs staketet i hagen om jag släpper henne lös. Sparkar bakut mot bromsar/blinningar så det är rena turen att Arizona inte träffats. Och har fruktansvärt bråttom hem till stallet så fort hon kan. Men jag ska försöka låna en hage nära stallet en stund ikväll. Dimona är lugnare om hon är nära stallet.

Idag flyttade jag bort hästar från två relativt små hagar och satte in Windy i den ena och sedan Dimona + föl i den andra. Tänkte att Dimona skulle komma bättre till ro om Windy var nära. Men det gjorde inte mkt skillnad. Däremot sprang Windy så hon blev svettig redan innan Dimona anlänt.

Jag tror absolut inte att Windy skulle försöka ta över fölet eller något annat dumt eftersom hon med hela sitt kroppsspråk visar Dimona att hon är ohotande men stödjande, eller hur jag nu ska uttrycka det.

Ikväll när insekterna lugnat sig så ska jag försöka släppa Dimona+föl i den stora vinterhage som hon fick fång i. Den ligger nära stallet och i den känner hon sig ju hemma. I den har hon varit med fölet en gång och då var hon som lugnast. MEN då stormåt hon av de kraftiga ratorna så att jag inte vågade ha dem där längre än ca 20 minuter.

 

Anmäl
2008-06-27 15:51 #20 av: Carduus

Besvärligt det där med hagarna, hon lugnar sig nog snart, speciellt om "moster" Windy kan gå med dom som lite stöd. 

Sländan var också rätt omammig, gjorde bara det hon måste och hon var rätt tuff mot honom. Var dock duktig att hålla honom unden staketet och andra hästar i början så det skötte hon bra. Hörde henne bara gnägga en gång åt honom och det var då vi lastade för att åka hem från Arda's och det blev lite tumultSkrattande. Carduus har blivit en fantastiskt trevlig individ ändåKyss.

Anmäl
2008-06-27 16:05 #21 av: AKWIK

Dimona råkade tränga in ungen mellan sig och eltråden igår Förvånad, så Arizona fick sin första eltrådsknäpp i baken och jag kan därför inte vara säker på att hon förstod att det var tråden som gjorde ont.

Inne i stallet är Dimona mer mammig och vet hela tiden var fölet är. Går ofta och nosar och kollar olika delar av fölets kropp. Försvarar fölet mot andra hästar som passerar i stallgången. Det är utomhus en bit från stallet hon blir orolig och då "glömmer" att ta hand om ungen. Står inte still när Arizona vill dia t ex.

Direkt utanför stalldörren, på grusvägen och vid dynghögen är Dimona lugn. Men då far ju Arizona som en pil hit och dit och risken är att hon skadas av allehanda saker. Nåja, tiden går och det ger väl med sig mer och mer. Hoppas att det går lugnt till i närmaste vinterhagen ikväll.

 

Anmäl
2008-06-27 22:17 #22 av: MadickenII

Kanske blir det lugnt om dina ston får gå tillsammans, de verkar ju vilja det i varje fall! Madicken lät inte någon gå nära fölisarna de första två veckorna (knappt ens matte) men sedan tog hon och hennes Nordisbästis hand om fölet tillsammans. Madicken skötte matandet och Nordis resten. Åkte man någonstans så var Madicken på nytt en överbeskyddande amazon, förutom hemma hos RC71... Där var det tydligen lugnt och tryggt enligt Madicken.

Mitt första sto (Madickens mamma) var en mycket hängiven mamma, passade fölet hela tiden och hade fullständig kontroll. Diade fölet, och det kom en broms och bet henne så stog hon ändå helt stilla, och såg plågad ut. Madicken var ett bortskämt barn. När det var sovdags så stog mamma över henne och vaktade, ända upp i ettårsåldern.

 

Anmäl
2008-06-28 00:07 #23 av: AKWIK

#22 Jo, jag ska försöka få någon att hjälpa mig i helgen att slussa in Windy till dem i vinterhagen, som Dimona är mest van vid och som ligger nära stallet. Om jag tar in den häst som går där i stallet så kanske mina kan gå där några timmar/dag i alla fall. Jag tog ut Dimona och fölet i den hagen nu ikväll, men Dimona är så rastlös. Tar jättetuggor gräs i farten och travar och galopperar och slänger med huvudet och är inte nöjd. Står inte still när fölet vill dia. Och när jag äntligen tar henne tillbaka till stallet så vet hon inte hur fort hon ska komma hem! Hon är väl hospitaliserad efter så många veckor på boxvila?! Verkar bara känna sig trygg med bebis inne i stallet.

Provade en liten rosa grimma på Arizona i kväll. Tyvärr råkade jag ha kameran inställd på Kvällsporträtt och det blev inte alls bra kvalitet. Trots att jag tog fölporträtt och det var kväll! Skrattande Ni får hålla till godo ändå.

Anmäl
2008-06-28 00:10 #24 av: AKWIK

Hej! Vem är du? Skrattande

 

(Nu är tråden tungladdad för att jag klistrat in så många bilder Generad. Jag ska städa upp lite senare i sommar när jag får administratörs-rättigheter. Ska vikariera lite för Akerberg.)

Anmäl
2008-06-28 00:55 #25 av: ELS

#24  Hon är så söt i den rosa grimmanKyss

Du tror inte att Dimona är så orolig i hagen pga blinningarna?Fundersam

De dagar som blinningarna är i farten här så får jag antingen ha hästarna inne på dagen eller ha dem i den hage där jag har ett utestall. Dom väljer då att stå inne i det så gott som hela dagarna  Går dom ut korta stunder så springer dom in igen efter en kort stund. Jag förstår faktiskt inte hur ston med små föl kan gå ute sådana dagar i hagar som inte har något skydd. Det måste vara hemskt plågsamt att inte kunna komma undan någonstans. Inte bara för ston med föl förresten det måste vara en plåga för alla hästar.Ledsen

Som tur är har vi hittills inte haft så många dagar med "blinningplåga" ännu i år.

Anmäl
2008-06-28 01:12 #26 av: AKWIK

#25 Jodå, hon hatar bromsar och de älskar henne. Men hon beter sig rastlöst och otryggt (mkt olikt henne!) även nu på kvällen när det inte fanns ngn broms i närheten.

Jag tror, och hoppas, mer på att hon vill ha sällskap av Windy.

Bifogar foto på dem taget 3 dagar innan fölning.

Anmäl
2008-06-28 01:36 #27 av: ELS

#26 Nej då verkar det inte bero på bromsarna.

Hoppas att hon lugnar sig då du släpper henne med Windy. Hon borde bli lugnare och tryggare av att gå i den välkända hagen med sin kompis.  (Eller så blir hon orolig att Windy ska stjäla fölet i stället...Flört)

Anmäl
2008-06-28 09:28 #28 av: Smile-and-be-Happy

Det naturliga för vilda hästar är att stoflocken tillsamman skyddar fölen, kanske känner sig Dimona allt för ensam i sitt ansvar för den lille. Hon kanske stressar upp sig när det blir för mycket att hålla koll på. I stallet går det ju lättare och hon verkar kopla av... Min erfarenhet har varit att även ston som inte pricis är bästa kompisar, är lugnare tillsammans när de har föl. Bara hagen inte är för liten. En del ston vill också gärna ha hjälp med "barnvakten" av andra ston. Jag har en sådan "dagisfröken" som brukar ha alla föl i släptåg, i bland t.o.m låter dom dia.Skrattande

 

Anmäl
2008-06-28 16:12 #29 av: AKWIK

Kan meddela att Dimona blev mycket lugnare med Windy med sig i hagen! Jag släppte ner dem tillsammans på vintervallen och Windy, den ängeln Kyss, fanns lugnande där för Dimona. Windy höll sig precis på, för Dimona lagom, avstånd och lät Dimona helt bestämma hur nära varann de skulle gå och beta. Det här kommer att gå jättebra! De fick inte gå ute längre än ca 45 minuter eftersom gräset är så kraftigt och jag inte kan riskera ett fångbakslag på Dimona.

Men ikväll ska de ut igen. Glad 

Anmäl
2008-06-28 16:26 #30 av: RC71

#29 klart hon vill ha Windy i hagen! Glad Alice hatar att gå själv med sina föl och om det händer beter hon sej precis som du beskrev Dimona-rastlös och otrygg. I flock med andra ston är hon hur avslappnad som helst.

På bilden "dagmamma" åt Penny och Laura Glad Var hennes egen son är då bilden togs vet jag inte Flört

Anmäl
2008-06-28 23:36 #31 av: AKWIK

Så här fridfullt såg det ut ikväll. Glad

Anmäl
2008-06-28 23:38 #32 av: RC71

#31 Härligt! Glad

Anmäl
2008-06-28 23:46 #33 av: AKWIK

#31 När hon inte lockade mamma till spring förstås! Flört

Anmäl
2008-06-28 23:56 #34 av: RC71

#33 vackra pållar! Glad

Anmäl
2008-06-29 00:52 #35 av: walsan

Fina bilder! Vad roligt att hon lugnade sig med Windy. Hoppas att du kan dem ute mer och mer.

Anmäl
2008-07-01 00:19 #36 av: AKWIK

walsan m fl! Nu har jag uppdaterat mitt fotoalbum. Flört

Anmäl
2008-07-01 01:00 #37 av: walsan

Jag har varit in och kollat!

Vilka fina bilder! Jag har tittat på de du satt in på dina inlägg också. Det må vara svårt att välja ut några när du har så många fina!

Anmäl
2008-07-09 00:28 #38 av: AKWIK

Idag fyller Arizona två veckor! Bifogar dagsfärskt foto.

Anmäl
2008-07-09 00:33 #39 av: Carduus

Hon är lika pigg och vaken på alla kortGlad och vacker förståssFlört.

Anmäl
2008-07-09 00:33 #40 av: MadickenII

En sådan snygging! Får hon gå på bete med mamma nu? En mamma som ser oförskämt fräsch och smal ut... De ston jag har hemma skulle kunna rulla fram i hagen.

Anmäl
2008-07-09 00:48 #41 av: AKWIK

De går ute mellan ungefär mellan 7 och 11, och sedan ett par timmar på kvällen igen. Jag utökar lite i taget för att hålla koll på Dimona. Annars hade jag ju låtit dem gå ute dygnet runt. Men jag vill inte ta några risker. De är faktiskt ganska nöjda båda två att komma in efter ett par timmar.

Windy går ute dygnet runt nu med det andra connemarastoet som antagligen resorberat i vinter. De väntar på svar på blodprov.

Dimona och Arizona går med shettisstoet och hennes tvåmånaders hingstföl. De kan inte leka med varandra än men är så nyfikna på varann. Kyss Shettisfölet vill hellre gå sida vid sida med Dimona och Arizona än med sin mamma. Skrattande Så här såg det ut idag när jag kom till hagen för att fota.

Anmäl
2008-07-09 00:54 #42 av: AKWIK

#40 Stona rullar inte fram men shettisfölet gör det nästan. Jag kallar honom Knubbis numera. Skrattande

Anmäl
2008-07-09 01:20 #43 av: Carduus

#42 Han har blivit en riktig liten fläskgrisKyss.

Anmäl
2008-07-09 11:43 #44 av: Sixi

Så vakker Arizona erKyss

Anmäl
2008-07-13 18:47 #45 av: walsan

Det foto som finns med på Åstorpsutsällningstråden är verkligen jättefint! Skrattande

Anmäl
2008-07-13 19:36 #46 av: AKWIK

#45 Tack!     Favorit i repris ---->

 

Tycker du att det är det som jag ska skicka in till SCS-sajten?Glad

Anmäl
2008-07-14 01:23 #47 av: walsan

#46 Ja det är väl bra! Det är roligt att inte alla kort ser likadana ut. Det här var ju fyllt av fart och fläkt. Det är minsann dags, men jag tror webmaster har semester.

Anmäl
2008-07-14 15:35 #48 av: AKWIK

#47 Done! Glad

 

Nu i natt har Arizona fått diarré igen. Ledsen Pratade med vet. och kom fram till att det nog beror på att de sedan i lördags gått ute halva dygn. Förut gick de bara ca 4 timmar på morgonen och sedan också på kvällen. Stomjölken påverkas ju av vad mamman äter och av foderbyten.

Ska nu iväg och köpa morotspuré och spruta på apoteket. Vet. tyckte att jag skulle tvinga i henne det, så jag gör ett nytt försök ikväll. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra ikväll... De måste ju få gå ut! Men om jag släpper ut dem vid midnatt och tar in dem kl 6 så blir det ju i a f en halvering av tiden. Fundersam 

Madicken! Kan vi inte byta hagar? Den stora naturbeteshage ni har hos Gunnar skulle passa mina bra. Oskyldig Och har ni några svårfödda så är de välkomna till Dimonas o Windys hage. Skrattande

Anmäl
2008-07-15 02:25 #49 av: MadickenII

#48

Hehe, Gunnars hage har gjort alla våra svårt övergödda. Större delen av hagen består ju av vall. Men skogshagen är hyfsat mager, dock invaderad av vildsvin. Svårfödda, vad är det? Till och med mina högmjölkade tackor ser ut som soffbord.

Nä, skicka över någon smaler häst till oss istället så gör hagen underverk på några veckor. Särskilt tillsammans med det lataste hagsällskap som någonsin skådats, tre russin och en komara. Al

Anmäl
2008-07-18 11:46 #50 av: AKWIK

Fotat i morse.

Anmäl
2008-07-18 13:00 #51 av: colleen

Hur stor är hon AKW?

~Jag tror på ödet~

Anmäl
2008-07-19 00:19 #52 av: AKWIK

#51 Har inte mätt henne och har inget att jämföra med just nu. Men hon känns ganska hög. Brås väl på sin moder kanske? Ska försöka få fram en tumstock eller liknande och mäta på ett ungefär.

Hur högt brukar ett normalstort connemaraföl på 3 veckor vara?

Bifogar bild där hon står bredvid ett normalstort shettisföl på nästan 10 veckor.

Anmäl
2009-03-09 21:32 #53 av: AKWIK

Så här såg Arizona ut 1 mars -09 när hon stod och njöt av vintersolen.

Anmäl
2009-03-09 21:37 #54 av: Maria-Kavat

Vad tjusig hon är! Väldigt vackert huvudGlad du måste vara mycket stolt över henne!

Anmäl
2009-03-09 21:43 #55 av: Murgard

Så vuxen hon ser ut! Så fin!

Anmäl
2009-03-09 22:20 #56 av: AKWIK

Tack! Här är en huvudbild också. Kyss

Anmäl
2009-03-09 22:24 #57 av: MrsM

Pappsen hälsarKyss. Han har ungefär samma färg idag... lerigt härSkrattande.

/M

Anmäl
2009-03-09 22:24 #58 av: ambo

Va jättefin hon är! uttrycksfullt huvud, rastypisk..Skrattande

Anmäl
2009-03-10 01:05 #59 av: RC71

#58 Varit på kurs i helgen.....FlörtSkrattande

Oj, vad hon växer. Har nu hamnat i mellanlandet mellan föl och åring i utseendet. Fin! Glad

Anmäl
2009-03-10 09:25 #60 av: walsan

Det ær verkligen fantastiskt vad de væxer på ett år!

Walsan i væntan på taxi

Anmäl
2009-04-01 06:58 #61 av: AKWIK

När hon fyllde 9 månader mätte jag henne till 132 cm.

Anmäl